Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

26 fajnak javult a helyzete, viszont sokat nem sikerült megmenteni.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) december 10-i közleménye szerint összesen 128 918 faj szerepel a veszélyeztetettek listáján, közülük 35 765 faj áll a kihalás küszöbén. A szervezet jelentése szerint 31 fajt nem sikerült megmenteni, 26 veszélyeztet fajnak viszont javultak az esélyei a túlélésre.

A kihalt fajok között van a Dél-Kínai tengerekben élő Carcharhinus obsoletus nevű cápafaj, a fülöp-szigeteki Lanao-tóban élő 17 halfaj. A IUCN okként a túlhalászást és az inváziós fajok betelepítését jelölte meg.

Szintén a kihalás szélére sodródott az édesvízi delfinek Amazonasban élő faja, a tucuxi néven ismert parti delfin. A Qubit.hu megjegyzi: ezzel a világ összes édesvízi delfinfaja a veszélyeztetett kategóriában van.

26 fajnak viszont javult a helyzete, többek között az európai bölénynek is. Az európai bölények populációja 2003 háromszorosára nőtt, összesen 6200 egyedet tartanak számon. Az európai bölények a második világháború után szinte teljesen eltűntek a vadonból. Az újratelepítéseknek köszönhetően viszont újra növekedni kezdett a számuk.

IUCN; Qubit.hu; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.