Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Huszonhat csont, harminchárom ízület, több mint száz szalag, izmok és inak. Ez pusztán lábfejünk száraz statisztikája, mégis érezni, hogy testünk értékes és érzékeny pontjáról beszélünk, ennek ellenére hajlamosak vagyunk erről a tényről megfeledkezve mostohán bánni vele. Jön a nyár és ezzel együtt válik lábunk is egyre veszélyeztetettebbé a különböző fertőzések által. Hő és nedvesség, nyirkos cipő és zokni, valamint az edzőtermi zuhanyzók, mind-mind a baktériumok melegágyának számítanak. Hogy a cipőt hamarosan gond nélkül cserélhesd le egy divatos szandálra, most segítünk néhány praktikus lábápolási tanáccsal.

Fontos a zoknid

Meglepő tény, de a férfi legtöbb verejtékmirigye nem a hónalján, hanem a lábfején található. A lábizzadás tüneteit éppen ezért kell komolyan venni és megfelelően kordában tartani. Ennek módja – szinte ironikusan – a zokniban rejlik. A nejlon anyagból készült párokkal szemben részesítsük előnyben a kiváló minőségű pamut darabokat, vagy ha igazán burzsujnak érezzük magunkat, akkor kasmírból készült zoknit válasszunk, az a legjobb a lábnak.

Ha nem bízol a jó szerencsében

Ha még kedvenc edzőtermed higiéniája sem tűnik megfelelőnek, annak érdekében, hogy kikerüld a gombás fertőzést, szükséged lesz némi fáradságot igénylő napi rutinra. Áldozatnak tűnhet, de hidd el, nem fogod megbánni. Kezdetnek ott az edzőcipő, amit csakis akkor használj, ha valóban edzel. A gombás fertőzés kialakulására ugyanis a nedvesség, és a lábad, valamint a cipő közötti súrlódás okozta hő együttese nagyon is kedvez. Érdemes tehát befektetni egy külön erre a célra használt lábbelire.

Megelőzési módozatok reggelre és estére

A gombás fertőzések másik oka a száraz bőr, éppen ezért minden reggel zuhanyzás során alaposan mosd át lábfejed és ujjközeid egy hidratáló szappannal, melytől puhábbá válik bőröd. Miután törölközővel alaposan megszárítottad az érintett területet, jót tesz, ha eukaliptusz vagy borsmenta alapú krémmel kened be lábad. Mindkét összetevő segít távol tartani a fertőzéseket, és a kellemes illatanyagok hatására cipőd sem fogja a sajtpiac gyilkos szagát árasztani magából.

Az esti védekezés már kellemesebb, és nem csak azért, mert az ágyban ülve is el tudod végezni azt. A napi rohanás során megfáradt lábaidat kend be alaposan egy víz alapú lábkrémmel. A művelet során ne hagyd ki lábkörmeid sem, melyek a krémtől hajlékonyak, mégis erősek maradnak és nem száradnak ki, mint az mellesleg gyakori probléma a férfiaknál.

A szép körmök érdekében

Általános jelenségnek tűnhet, hogy a férfiak lábát az olyan kellemetlen betegségek, mint a körömgomba, jobban sújtják. Felmerül tehát a kérdés, a nők és a férfiak ennyire különböznek? A válasz abban rejlik, hogy míg a nők tudják, a férfiak nem képesek helyesen vágni lábkörmeiket. Körmünk lábujjunkon lassabb tempóban nő, ennek megfelelően ritkábban is kell vágnunk. A megfelelő vágóeszközön túl fontos figyelnünk arra, hogy körmünk ne váljon el a bőrtől, ezzel ugyanis szabad bejáratot biztosítunk a baktériumoknak.
Ha ezt a feladatot nem szeretnéd magad csinálni, havonta egyszer kérj professzionális segítséget, és ülj be egy pedikűr-kezelésre. Erre a célra tökéletesen megfelel egy közeli szalon vagy a helyi gyógyfürdő, ahol egy erős kezű hölgy majd kezelésbe vesz. Mindössze néhány ezer forintért elvégzik helyetted a munkát, és ezért az összegért – jobb helyeken – még egy lábmasszázst is kapsz.

 

Ha lábfejed egészséges, akkor itt van hozzá tíz remekbeszabott tavaszi cipő!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.