Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A saláta nem csak állatoknak való.

Merthogy a zöldség egészséges, vagyis kifejezetten hasznos szervezeted számára is, főleg a (húsvéti) mértéktelen kajálások áldozatául esett lestrapált szervezetnek.

Vannak dolgok, amiket tudnod kell a salátáról, mielőtt határozott nemet mondasz rá:

1. Napi közel fél kiló – 400 gramm – zöldséget, gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, legalábbis a WHO ajánlása szerint. Ettől az ajánlott mennyiségtől messze elmarad a hazai felnőtt lakosság átlagosan napi 150-200 grammos zöldségfogyasztása.

2. A saláták igen alacsony energiatartalmú, magas víztartalmú, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag élelmiszerek, így kiválóan illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a táplálkozási szakemberek javasolják inkább salátával fogyasztani a húsételeket, mint magas szénhidráttartalmú köretekkel.

3. A védőgázas zacskókba csomagolt és a kész salátatálakban található salátát nem szükséges megmosni fogyasztás előtt, mivel ivóvíz tisztaságú vízzel mossák át csomagolás előtt. Nem így a dobozos salátát (ez a leggyakrabban téglatest formájú doboz általában bébi leveleket, vagyis ruccolát és madársalátát tartalmaz), melyet mindenképpen mosni kell fogyasztás előtt. Fontos, hogy figyelmesen szemügyre vegyük a csomagoláson megtalálható, erre vonatkozó jelzést.

4. A védőgázas csomagolásban 7 napig állnak el a friss alapanyagokból készült saláták, természetesen tartósítószerek nélkül.

És vannak dolgok, amiket nem árt, ha tudsz a salátáról:

5. A saláták hazai karrierje a jégsalátával kezdődött, ami a McDonald's hazai megjelenéséhez köthető. A ma legismertebb, konyhakész, csomagolt salátakeverékeket forgalmazó, svájci Eisberg ugyanis 25 évvel ezelőtt azért jött Magyarországra, hogy ellássa a gyorséttermet az akkor idehaza még ismeretlen jégsalátával. A salátafogyasztás azóta robbanásszerűen megnőtt, az ismert és kedvelt salátafélék száma ma már tucatnyi, számtalan üzletben pedig csomagolt saláták is kaphatók.

6. A magyar, cseh és lengyel salátaízlés közel áll egymáshoz, azaz a jégsalátát, káposztaféléket preferáljuk, míg Ausztriában és Romániában az olaszosabb ízvilág, a ruccola és a madársaláta számít népszerűbbnek.

7. Az öntetek terén lassan változik a magyar ízlés; nagyanyáink cukros-ecetes öntetei és a nehéz – a salátalevelek ízét elfedő – szószok (ezersziget, cézár) mellett egyre gyakrabban találkozni valódi, érlelt ecetet és prémium minőségű olívaolajat tartalmazó saláta öntetekkel.

8. A jövőben még különlegesebb, változatos alakú, színű és ízű salátákra számíthatunk a növénynemesítőknek köszönhetően, illetve egyre népszerűbbek lesznek a bébilevelek, vagyis a ruccola, a madársaláta vagy a bébibatávia.

A salatazz.hu oldalon amúgy még több mindent megtudhatsz a salátákról, megismerheted a legkülönlegesebb recepteket és a legérdekesebb tudnivalókat is.

(Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.