Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az evakuált, radioaktív, 30 éve lakatlan szellemváros, Pripjaty fölé küldött drón elég jól visszaadja, mi van, és mi lehetett ott. Most a Csernobil című nyomasztó sorozat kapcsán megmutatjuk újra, hogy könnyebb legyen hangolódni.

Láttunk három részt az ötrészes Chernobylból, és bizony azt írtuk, rettenetesen nyomasztó sorozat, de minden pillanata brutálisan jó.

Nos, maga a jelenlegi valóság is elég nyomasztó: a 33 éve lakatlan szellemvárost Jimmy Ryan járta be drónjával. Félelmetes látni, ahogy a természet fokozatosan veszi át a hatalmat a szocreál monstrumokon, és azt, hogy három évtizede érintetlenül hevernek a tárgyak szanaszét.

Amikor Ryan a repülő kamerájával elidőzik a groteszk látványt nyújtó, rohadó vidámpark óriáskerekénél, vagy amikor a kapufák között besurran a tesiterembe, fokozatosan növekvő, kényelmetlen gombóc alakul ki az ember torkában. Ahogy a film közben is.

A csernobili atomerőmű 4-es blokkjában 1986. április 26-án hajnali 1 óra 23 perckor robbanás történt, és 14 tonna radioaktív hulladék került a levegőbe. Másfél nappal a katasztrófa után órák alatt ürítették ki a mai Ukrajna északi részén fekvő Pripjaty városát. Csaknem ötvenezer ember hagyta el az otthonát, és azóta sem költözhetett vissza senki.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.