Nem is gondolnád, de a tojásnak az a része, amit valószínűleg a kukába dobsz, nemcsak ehető, de baromi egészséges is.  

Ugyanis a tojáshéj az egyik legjobb és legtermészetesebb kalciumforrás: 93%-ban tartalmaz kalciumot (plusz még foszfort, ként, magnéziumot, nátriumot, szilíciumot, vasat). Ez azért fontos szervezetünk számára, mert ez a csontszövetek legfontosabb összetevője, de hozzájárul a szív szabályos működéséhez és támogatja az idegrendszert.

Napi kalciumszükségletünk 1000-1300 mg, egy tojáshéj kábé 2000 mg-ot tartalmaz.

A kalciumfogyasztás már csak azért is ajánlott, mert hiánya rengeteg betegség kialakulásáért felelős, például:

  • csontritkulás
  • íngyulladás
  • ízületgyulladás
  • memóriazavar
  • depresszió

Ugyanakkor csökkenti az angolkór és a vérszegénység esélyét is.

Felhasználása tök egyszerű:

A (lehetőleg bio) tojás héját először is jó alaposan mosd meg, majd hagyd kiszáradni, aztán 100 fokos előmelegített sütőben negyedóráig süsd (hogy minden baktérium biztosan elpusztuljon)végül törd jó apróra, de akár kávédarálóval is leapríthatod. Ezek után pedig kedvedre megszórhatod vele az ételedet.

Azért ügyelj a mértékletességre!

Ugyanis a túlzott kalciumfogyasztás – ami több mind 3000 mg-ot jelent, vagyis közel a duplája a szükségletünknek – a foszforszint csökkenéséhez vezethet, ami pedig az ízületek, az erek és a szívbillentyűk meszesedését eredményezheti.

És ezt olvastad már?
Nem tudjuk eldönteni, hogy ez a lány vízitündér vagy nimfa