Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mert a mentális egészségedre is oda kell figyelni.

Bár nálunk egyelőre még nem vezették be a kijárási tilalmat, azért így is 180 fokot fordult a világ, de vélhetően nemcsak én élem meg így, mindenki. Mostanában esténként olykor be is üt egy kicsit a kattogás: koronavírus-járvány, karantén – maradj is otthon! –, négy fal között, majdnem egyedül, Debi kutyával, edzés, home office, HBO Go, Netflix, mindent láttam már, van még vécépapír itthon?, kutyasétáltatás, gitár, (borozgatós video)csetelés és megőőőőrüléééés. De azt hiszem, ez talán még egészen vállalható szint, vagy már nem az? Mi is a normális most ebben a karanténvilágban?

Na, hogy ennél jobban te se kattanj bele a mostani járványhelyzetbe, gyorsan adunk is egy-két tippet. Igazából, nem mi, hanem Scott Kelly amerikai űrhajós lát el praktikus tanácsokkal, neki még pláne elhiheted, ugyanis 340 napot töltött a világűrben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, teljes izoláltságban.

#1 ALAKÍTS KI EGY NAPIRENDET ÉS TARTSD IS!

Scott Kelly azt mondta, hogy a NASA mindenegyes percét beosztotta, ugyanakkor nemcsak dolgozott, időt szorított a szórakozásra is, ami a lehetőségeihez mérten nála leginkább a filmezésben és a többiekkel való beszélgetésben merült ki. Emellett megjegyezte, hogy fontos, hogy a felkelést és a lefekvés is tervezd meg.

A lényeg tehát, hogy adj egy keretet a napodnak azzal, hogy kialakítod a napirended, amihez pedig igyekezz tartani magad. A rendszeresség és kiszámíthatóság alapból nagyon jó, ilyen extrém körülmények között meg pláne.

#2 MOZDULJ KI!

Megértjük, ha most ezt nem annyira érted, hiszen karantén és kijárási tilalom esetén ez nem annyira ajánlott, utóbbi esetében meg egyenesen tilos indokolatlan esetben elhagyni az otthonodat. De például a kutyádat minden körülmény között megsétáltathatod, vagy akár élelmiszerboltba is elmehetsz, de oda tényleg csak akkor és annyi időre menj, ha és amennyi feltétlenül szükséges – tudod, a fertőzésveszély miatt. Akárhogy is van, igyekezz ezt is bevenni a napirendedbe, vagyis előre tervezd meg, mikor mész.

Kellynek ezek ugye nem voltak opciók a világűrben, ezért ő virágokkal kezdett kísérletezgetni, háttérzenének pedig természet hangjait adták be az ISS-en. Azt mondja, nem volt rossz.

#3 TALÁLJ EGY HOBBIT!

Fontos, hogy legyen egy kis énidőd, amikor nem dolgozol vagy éppen nem a gyerekkel/kutyával játszol, hanem csak saját magadért csinálsz valamit, ami feltölt.

Kellynek sok lehetősége nem volt, ő az olvasást választotta. De te egészen nyugodtan fogd a kezedbe a sarokban porosodó köcsögdudádat, esetleg kezdj el rajzolni/hobbifőzni. A lényeg, hogy csinálj valami olyat, ami tényleg kikapcsol.

#4 VEZESS NAPLÓT!

Lévén, hogy a NASA a világűr emberekre gyakorolt hatását is vizsgálja, ez Scott Kelly esetében kötelező volt, de azt mondta, neki bejött.

Azt ajánlja, hogy elsősorban az érzéseidet (lelki)állapotodat és az elvégzett feladatokat jegyezd fel. Ezeket később majd érdekes lesz visszaolvasni, hiszen láthatóvá válik, hogy mit hozott ki belőled a bezártság, hogy milyen változásokon/hullámvölgyeken mentél keresztül.

#5 BESZÉLGESS, AKIVEL CSAK TUDSZ!

A mai világban ez egészen könnyen kivitelezhető, manapság már mindennél könnyebben kapcsolatba lehet lépni a családtagjainkkal/barátainkkal/munkatársainkkal akár cset, akár videohívás formájában.

Ez azért fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül, még akkor sem, ha tényleg egyedül vagy a négy fal között. Hidd el, komoly támaszt nyújthat a magány megélésében.

#6 HALLGASS A SZAKÉRTŐKRE!

Scott Kelly szerint az egyik legfontosabb dolog a világűrben, hogy hallgatni kell a szakemberek és a szakértők tanácsaira. Azt javasolja, hogy így koronavírus-járvány idején igyekezzünk minél hitelesebb forrásból tájékozódni, és hallgassunk az orvosok és járványügyi szakemberek tanácsaira.

(Forrás: space.com, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.