Egy terapeuta szerint az a házasság is sikeresnek tekinthető, ami válással ér véget. De ennek van egy feltétele
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy érdekes vélemény szerint a házasságnak nem az a célja, hogy a felek holtomiglan, holtodiglan együtt maradjanak, hanem valami egészen más.

Hal Runkel szerint a házasságnak mai világunkban egy célja van: az, hogy embereket neveljen. Az atlantai terapeuta nem szomorú, ha a hozzá terápiára érkező párak elválnak, minden kimenetelre fel van készülve. Ha valakik el akarnak válni, hát legyen, ugyanis az ő megítélése szerint ettől még nem kell kudarcnak tekinteni a frigyet.

- A házasságot arra tervezték, hogy fejlődjünk általa. Rávilágít a gyenge pontjainkra, arra, hogy miben kell fejlődnünk. A házasság rámutat, ha önző vagy, ha éretlen vagy. És ez jó dolog. Folyamatosan arra inspirál, hogy fejlődj, méghozzá olyan területeken, amikre nem is számítanál.

Laura Markham, New York-i pszichológus hasonló véleményen van: szerinte ugyan senki sem azért házasodik meg, hogy fejlődjön a személyisége, egy házasság mégis s legjobb eszköz erre. Ami miatt a házasságok sokszor tönkremennek,az az, hogy a benne részt vevő személyek egyénisége változik.

Mivel ez a fajta változás szinte elkerülhetetlen, ha nem fogadjuk el ennek a lehetőségét, nagy valószínűséggel már meg is teremtettük a kudarcba fulladó házasság alapját. A válás ilyen esetben csak idő kérdése.

A válással végződő házasságból is sokat lehet tanulni önmagunkról és arról, hogyan szerencsés viselkedni egy párkapcsolatban. Ha sikerül tanulni, és a tanultakat kamatoztatni – például egy új kapcsolatban – akkor a válás már nem feltétlenül tekinthető kudarcnak.

Egy másik New York-i párterapeuta, John Gottman szerint átlagban hat évet várnak a párok, mire terapeutához fordulnak, és sok esetben ez a pillanat már túl későn jön el. Ennek oka az, hogy sok pár nehezen néz szembe azzal, hogy problémáik vannak. És mire eljutnak a szakszerű segítségig, már lehetséges, hogy nem tisztelik többé egymást vagy túlságosan mélyek a sebeik.

Szerinted?

(Forrás: Business Insider)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.