Egy ugatásképtelen kutyafaj segíthet megérteni a kutyák evolúcióját
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kiderülhet, mi történt az ember-kutya viszonyban évezredek alatt.

Egy ausztrál szakemberek vezette kutatócsoport feltérképezte egy ősi kutyafajta, az Afrikából származó basenji teljes genomját, amely segítheti a kutyák evolúciójának, háziasításának és a fajtákra jellemző betegségeknek a jobb megértését. A kistermetű basenji – amelynek egyik sajátossága, hogy nem tud ugatni – ma is együtt él és vadászik néhány afrikai törzs tagjaival.

A tanulmány szerint a kutyafajták családfájának törzsénél elhelyezkedő basenji genomja torzítatlan referenciaként fog szolgálni a különböző fajták jövőbeli összehasonlításakor.

A tanulmányt vezető Richard Edwards, az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem munkatársa szerint a basenji genetikai térképe segíthet meghatározni a háziasítást és a későbbi tenyésztést kísérő genetikai változások idejét és irányát. Kylie Cairns, az egyetem munkatársa szerint eredményeik segíthetik a kutyafajták kialakulásának, a háziasítás folyamatának és a betegségeknek a jobb megértését. A basenji genomja továbbá kulcsfontosságú viszonyítása alap lesz egyebek között a farkasok és dingók esetében.

– mondta a szakember. Egy olyan ősi fajta, mint a basenji genomja bepillantást enged a korai tenyésztési folyamat fejlődésébe, és abba, hogy az ember miként formálta a háziasított kutyákat az elmúlt néhány ezer évben.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI. Fotó: Fugzu/Flickr)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.