Az ENSZ közzétette az elhízásról összeállított éves jelentését, a helyzet pedig durván lehangoló. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában ugyanis a felnőtt lakosság 59 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a túlsúly járványos méreteket öltött az európai régióban, a felnőtteknél és a fiataloknál is növekvő tendencia figyelhető meg.

A WHO európai térségéhez tartozó 53 állam közül egyik sem tart azon cél felé, hogy 2025-re megállítsa az elhízottak arányának növekedését. Világösszehasonlításban csak az amerikai kontinensen nagyobb a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében.

És ha már elhízás, lássuk az európai számokat:

  • a WHO koppenhágai székhelyű európai részlege szerint a túlsúlyosak aránya a férfiak körében magasabb (63 százalék), mint a nőknél (54 százalék);
  • a hét és kilenc év közötti korcsoportban a fiúk 29 százaléka túlsúlyos, míg a lányok esetében ez az arány 27 százalék.
  • Összességében a fiatalok 25 százaléka küzd felesleges súllyal, ami jóval magasabb az öt évesnél kisebb gyerekek korcsoportjában mért 8 százalékos aránynál.

Az Egészségügyi Világszervezet kiemelte, hogy a koronavírus-járvány alatt növekedett a túlsúlyosak aránya a serdülők és gyerekek körében, a karantén és egyéb korlátozások idején ugyanis kevesebbet mozogtak, és megváltoztak az étkezési szokásaik is. Magyaroroszág a 2016-os referenciaadatok alapján összeállított lista tizedik helyén szerepelt, a túlsúlyosak aránya azonban jelentősen eltér a nők (53,8 százalék) és a férfiak (69,6 százalék) estében.

És ha már elhízás:

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…