Így néz ki egy 25 éve elhagyatott repülőtér egy olyan országban, amit szinte nem ismer el senki

Forgalom negyed évszázada nincs, de legalább már az aknákat felszedték.

Roman Rebroek fotós nemrégiben ellátogatott Abháziába, ahol elhagyatott településeket és épületeket fotózott. A Grúziához tartozó, de Oroszország által támogatott szakadár pszeudoállam az 1990-es évek eleje óta igazi konfliktuszóna. A világnak ebben a cseppet sem békés szegletében található a Szukhumi Babusara Repülőtér.

Ez a repülőtér az 1960-as években épült, amikor Grúzia még a Szovjetunió része volt.

Az 1990-es évek első felében kitört abháziai háború óta nem használják, pedig fénykorában évi 5000 fő is érkezett ide, főleg nyáron, hiszen a Fekete-tenger strandjai elérhető közelségben voltak a reptérhez.

A háborúban azonban a reptér súlyos károkat szenvedett, és az elmúlt 25 évben nem is nyúltak hozzá, megállt itt az idő, semmi sem mozdul.

Abházia tisztázatlan státuszú terület a Kaukázusban. 1992 óta de facto független állam, azonban függetlenségét csak Oroszország, Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru, valamint a szintén vitatott Dnyeszter Menti Köztársaság, Dél-Oszétia és Hegyi-Karabah ismeri el. A többi állam Grúzia részének tekinti (Dél-Oszétiával együtt).

Egy használaton kívüli Yak 40-es pihen az egyik kifutópályán. Érdekesség, hogy ez a gép repítette a Szovjetunió egykori külügyminiszterét, és Grúzia egykori elnökét, Eduard Sevarnadzét 1993-ban erre a reptérre.

A fegyveres konflitus során a reptér területét elaknásították, ám 2003-ban a HALO Trust, egy aknamentesítésre specializálódott szervezet megtisztította a létesítményt és környékét.

A reptér civilek számára megközelíthetetlen, de Rebroek katonai asszisztenciával bejutott a lezárt területre.

Oroszország ugyan elismeri Abházia függyetlenségét, de egy nemzetközi egyezmény tiltja, hogy a repülőgépei leszállhassanak a reptéren. Úgy fest, hogy a Szukhumi Babusara Repülőtér a következő 25 évben sem fog semmi változni.

(Forrás: Business Insider)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon