Itt a műkávé, azaz a fenntartható kávé.

A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban, állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állítottak elő kávét.

Állítólag a fenntartható kávé aromája és íze is egészen hasonlít az igazihoz.

„Természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne” – mondta a VTT egyik kutatója, Heikki Aisala.

A laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben, ugyanis a kávé iránti kereslet miatt  egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet.

A VTT kutatócsoportjának vezetője, Heiko Rischer szerint

a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése

– ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.

Eközben...

Japán tudósok 3D-nyomtatóval nyomtattak wagyu marhát

Az utolsó zsírsejtig is képesek voltak meghatározni, milyen legyen a hús.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Chloéval csápolnánk végig a Kylie Minogue-koncertet a Szigeten

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés