Az amerikai Los Alamos-i Országos Laboratóriumban elvégzett egyik friss kutatás szerint napi egy doboz cigi évente 150 veszélyes mutációért lehet felelős a tüdősejtekben, így közvetlen kapcsolat mutatható ki az elszívott cigaretták és a rákos daganatok DNS-ében lévő mutációk száma között.

A mutációk legmagasabb arányát a tüdő rákos daganataiban találták, ám más testrészek – a hólyag, a máj és a torok – tumorjaiban is mutatkoztak dohányzással összefüggő mutációk. Ez pedig megmagyarázhatja azt, hogy miképpen okoz a dohányzás más szervekben is daganatot. A rákot lényegében a sejt DNS-ének a mutációi okozzák,

a dohányzás pedig legalább 17 ráktípus kialakulásában játszik szerepet,

ám sok típus esetében eddig nem volt biztos információ arról, hogy milyen folyamatok állnak az összefüggések mögött.

„Eddig is sok bizonyíték állt a tudósok rendelkezésére, ami a dohányzás és a rák összefüggését támasztotta alá, ám nehéz volt a kapcsolatot megmagyarázni olyan testrészek esetében, amelyek nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a füsttel. Most azonban megfigyelhettük és megszámolhattuk a DNS molekuláris változásait” – mondta Ludmil Alexandrov, a kutatás egyik résztvevője.

A dohányzás a világon évente hatmillió ember életét oltja ki, és ha a jelenlegi tendencia folytatódik, ebben az évszázadban több mint egymilliárd ember halálát fogja okozni az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének a becslése szerint.

(forrás: Science Daily, MTI, Reuters)

És ezt olvastad már?
A divatot és a fánkot is szereti ez a szupervonzó lány