Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A statisztika nem hazudik.

Sok multimilliomos kiváló vezető, de az nem biztos, hogy jól tűrik, hogy vezessék őket.

Egy pszichológiai tanulmány során 43 ultratehetős egyén szokásait vizsgálták meg. A multimilliomosok (és ez dollárban értendő) a világ különböző pontjain élnek, velük végzett egy átfogó kutatást Rainer Zitelmann, német kutató, akinek azt sikerült megállapítani, hogy mindannyiuk hasonlóképpen éreznek a hatalom iránt.

– Én nonkonformistsnak nevezem őket – mondta Rainer Zitelmann – sokuknak volt gondjuk életük során - például az iskolában - az engedelmességgel és a hatalommal.

A meginterjúvolt milliomosok mind vállalkozók és befektetők voltak, legalább 11 millió dolláros vagyonnal. Mindannyian egy 50 kérdésből álló kérdőívet töltöttek ki, ami az öt faktoros modellen alapult. Az eredményeket A tehetős elit című könyvében mutatta be.

Zitelmann megállapította, hogy az interjúalanyai nagyon rosszul viselték, ha utasításokat kellett teljesíteniük, és ez a magánéletükön is érződött:

a negyvenötből negyvenen saját cégüket vezették, sokuk soha nem is dolgozott másnak.

Mindezek mellett voltak egyéb közös tulajdonságok is: az ultragazdagok kevésbé neurotikusak, és kevésbé szívélyesek másoknál, extrovertáltabbak, lelkiismeretesebbek és nyitottabbak az átlagosnál.

Más híres milliárdosok is rendelkeztek hasonló személyiségjegyekkel. A CNN alapítóját, Ted Turnert például kirúgták a Brown Egyetemről mielőtt lediplomázott volna, mert a barátnője az egyetem szabályzata ellenére beköltözött a kollégiumi szobájába.

Steve Jobs szintén viszolygott a hatalomtól és annak képviselőitől, és gyűlölte, ha ellenőrzés alatt tartják.

Zitelmann azt mondta, hogy egy cseppet sem lepte meg az eredmény. Szerintem logikus a dolog – mondta – Ha mindent ugyanúgy csinálsz, mint mások, nem leszel szupergazdag és nem lesznek milliárdjaid a bankban. Másképpen kell viselkedned, és hogy másképpen viselkedj, ahhoz másképpen kell gondolkodnod.

Vannak más közös pontok a nagyon sikeres és gazdag emberekben:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.