És azt tudtad, hogy nem is a Mount Everest a világ legmagasabb hegye?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Annyira nem, hogy a Földön van olyan hegy is, ami tíz kilométernél is magasabb.

Ha van olyan dolog, amit a világon mindenki tud, az minden bizonnyal az, hogy a Mount Everest (alias Csomolungma, Sagarmatha) a világ legmagasabb hegye. Ha kicsit gondolkozol rajta, talán még a pontos magasságát is meg tudod mondani:

bár tény, hogy ebben akadnak kisebb viták: a kínaiak szerint például a hegy 8844 méter magas, míg egy 1998-ban elvégzett GPS-es mérés 8850 méternek mérte, de ezek az eltérések nagyrészt abból fakadtak, hogy éppen mennyi hó borította a csúcsot, és hogy ezt beleszámolták-e a mérésbe.

Szőrszálhasogatás - gondolhatnád, és innen, Magyarországról nézve annak is tűnhet, de a a nepáliak például halálosan kiakadtak, amikor a kínaiak néhány méterrel alacsonyabbnak mérték a nemzeti kincsüket. Hát még hogy kiakadnának, ha kiderülne, hogy a legmagasabb hegyük nem is a legmagasabb a világon!

Mount Everest

Pedig az a helyzet, hogy számos megközelítés szerint a Csomolungma a közelében sem jár a legmagasabb hegynek, aminek a magassága a tíz kilométert is átlépi. Ugyanis az, hogy melyik a világ legmagasabb hegye, attól függ, hogy mi alapján mérjük a magasságukat. Erre az általánosan elterjed módszer a tengerszint feletti magasság meghatározása, ami alapból felvet néhány kérdést, hiszen a tenger szintjében akár száz méteres különbségek is mutatkozhatnak attól függően, hogy hol mérjük, azonban a geológusok ezt a különbséget belekalkulálják a hegyek magasságába.

A hegyek tengerszint szerinti magasságának megállapításával azonban van egy komoly probléma: behozhatatlan hátrányba hozza mindazokat a hegyeket, amelyek a tenger alatt kezdődnek. Ezek közül a legnagyobb vesztes egyértelműen

egész pontosan 10 150 méter. Arról már nem tehet, hogy a jelentős része a Csendes-óceán alatt található, így hivatalosan csak 4205 méter magas.

Mauna Kea

De nem lehet sokkal elégedettebb az ecuadori Chimborazo sem, amit a XIX. század közepéig a világ legmagasabb hegyének tartottak, nem minden ok nélkül. Bár az 1900-as években ezt még vélhetőleg nem tudhatták, de a Föld nem teljesen gömbölyű formája miatt a 6268 méter magas vulkán van a legtávolabb a Föld középpontjától - vagy ha úgy tetszik,

ami azért elég erős beszálló a Föld legmagasabb hegycsúcsának címéért folyó küzdelembe. A Chimborazo számára némi vigaszt nyújthat, hogy egykori dicsőségét még a magyar nyelv is megőrizte, lásd: "a dolgok csimborasszója".

Chimborazo

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk az alaszkai Denalit, ami bizonyos szempontból minden más hegynél jogosabban tartana igényt a legmagasabb hegy címére. Az ok nagyon egyszerű:

Bár az alaszkai hegy csak 6168 méter magas, a relatív magassága (6144 méter) gyakorlatilag megegyezik a valódi magasságával. Összehasonlításképpen a Mount Everest az 5200 méter magasan fekvő Tibeti-fennsíkból emelkedik ki, így a relatív magassága jócskán elmarad a Denaliétól.

Denali

Mindez persze lehet, hogy már nem is számít, legfeljebb a "futottak még" versenyben, hiszen a Princeton Egyetem geofizikusai éppen néhány napja állapították meg, hogy a Föd belsejében - mintegy 660 kilométer mélyen - az Everestnél jóval magasabb hegyek is magasodhatnak. Vagyis ha a világ legmagasabb hegycsúcsát akarod meghódítani, akkor nem másznod, hanem ásnod kell.

(Fotó: Getty, DNPP/Flickr, Wikimedia Commons, Fryderyk Supinski/Flickr)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.