Akár életeket is menthet.

Itthon már több mint 75 ezren töltötték le azt a VírusRadar nevű alkalmazást, ami a koronavírus-fertőzöttek kontaktkutatását segíti, és ami már Európa több országában is bizonyította, hogy rendkívül hasznos a kontaktok beazonosításában – androidos készülékekre már letölthető.

Az applikáció lényege, hogy a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amik legalább negyedórán át, kétméteres közelségben vannak, így lehetővé téve azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, hogy megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

A hozzáférése kizárólag az erre a célra kialakított lekérdező felületen keresztül a kontaktkutatást végző szakembereknek van, akik szükség esetén a központi szerveren hozzáférhetnek a felhasználók telefonszámához és a hozzájuk rendelt, álnevesített azonosítójához.

Eközben...

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Bűn Vyolet testére árnyékot vetni