Arról számoltak be vasárnap szöuli tisztviselők, hogy újév napján egy ismeretlen átjutott a két Koreát elválasztó, szigorúan őrzött fegyvermentes övezeten, és belépett Észak-Koreába. Ilyet pedig nem sok ember csinál, még az is nagyon ritka, hogy valaki kifelé sikerrel vegye az irányt.

A dél-koreai hadsereg szerint szombat este látták, hogy valaki átjutott a négy kilométer széles demilitarizált övezet keleti oldalán, majd Észak-Koreát értesítették a határincidensről. A hatóságok feltételezik, hogy ez a személy (korábban) Észak-Koreából szökött meg, a hírügynökség szerint egy olyan emberről lehet szó, aki tornászként szerzett tapasztalatait használta fel arra, hogy 2020-ban áthatoljon a határkerítésen, és a fegyvermentes övezeten keresztül Dél-Koreába jusson.

Észak-Korea fővárosa, Phenjan

Az ötvenes évek elején zajló koreai háborút követő évtizedekben az elnyomás és a szegénység elől Észak-Koreából több mint 30 ezer ember menekült el. A szökésben lévő észak-koreaiak túlnyomó többsége először Kínába utazik, mielőtt dél felé venné az irányt, általában egy másik országon keresztül. Csak kevesen mertek átkelni a két ország közötti határszakaszon, amely aknákkal és szögesdróttal van tele, és mindkét oldalán jelentős mértékű a katonai jelenlét.

A te szilveszterezésed hogy sikerült?

(Forrás: MTI, Euronews)

És ezt olvastad már?
113 évével a világ legidősebb férfija elmondta, mi a hosszú élet titka
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne