Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A védőoltásoknak, a biztonságosabb születésnek, a rák és a szívbetegségek gyógyításának köszönhetően a várható élettartam a 19. század óta folyamatosan nő. Egy New York-i kutatócsoport az emberi halandóság adatbázisában vizsgálta meg a franciaországi, japán, brit és amerikai „szuperöregek", vagyis a 110 évnél tovább élők adatait, hogy megtalálja a végső határt.

Az adatok azt mutatták, hogy a várható élettartam növekedése 100 év felett lelassul, a halálozás legmagasabb életkora pedig már legalább két évtizede stagnál.

Jan Vijg

Az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatója, Jan Vijg, a BBC-nek elmondta, hogy a 105 évnél idősebbeknél alig nő a várható élettartam, ami arra utalhat, hogy valószínűleg közeledünk az emberi élethossz végső határához.

A legidősebb, hivatalosan dokumentálható korú ember Jeanne Calment volt, és 122 évesen halt meg 1997-ben – azaz túlélte a 115-ös bűvös számot, ez a tény pedig bár „érdekessé teszi” az elméletet, mégsem cáfolja meg azt: ugyanis nagyjából 100-110 milliárd ember élt eddig valaha a földön, ez pedig bőven kimeríti a tíz földnyi népesség kritériumát.

Jeanne Calment

James Vaupel, a Max Planck Demográfiai kutatóintézet igazgatója szerint a 115 éves felső határ túlságosan magas. Vaupel elmondta, hogy az öregedés legyőzésében az a kihívás, hogy az emberi evolúció nem készült fel a szélsőségesen magas korra. A természetes kiválasztódás évmilliói arra tökéletesítették az embert, hogy fiatal korában legyen képes a túlélésre és a szaporodásra.

James Vaupel

Ami fél évszázaddal később vagy még idősebb korban történik, az a DNS-ünkben hordozott, fiatal korban fontos instrukciók „mellékhatása” – magyarázta Vaupel, aki szerint az élettartam növelése olyan módszert igényel, ami túlmutat a betegségek gyógyításán, és a sejteken belüli öregedést győzi le.

(forrás: BBC)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.