Erre a négy dologra figyelj az edzés után, hogy kimaxold a befektetett munkát
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A munka java része csak az edzőtermen túl kezdődik.

A következő négy dolog legalább olyan fontos, sőt, valójában fontosabb is, hogy kimaxold az edzésmunkád. Közös bennünk, hogy mindegyik a regenerálódást szolgálja:

Fehérje

A fehérje fontos szerepet tölt be, első sorban jelentősen hozzájárul az izmok regenerációjához, de elősegíti a gyulladások megelőzését és a folyadékegyensúly fenntartását, és még egy csomó fontos feladatot lát el szervezetedben. Pulyka- és csirkehús, hal,  tojás, tejtermékek, hüvelyesek és zabkorpa fogyasztásával nyert ügyed van.

Egy átlagembernek naponta kilogrammonként fél és egy gramm között lenne az ideális. Vagyis ha mondjuk 82 kg vagy, akkor 41 és 82 gramm között lenne a legkirályabb. A sportolóknak (és vegyük ide azokat is, akik hetente minimum kétszer-háromszor elmennek futkorászni a Margit-szigetre vagy spinningelni) viszont a napi 1 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel illene, hogy lebegjen a szemük előtt.

Folyadék

Az izmaidat 73%-ban víz alkotja, vagyis ha eleget iszol hidratált állapotba kerülnek, így jobban működik a tápanyagfelvevő rendszerük is. Alacsony folyadékbevitel esetén a kiválsztó rendszeredet terheled le, aminek következtében a tápláléklebontás során keletkező méreganyagok nem tudnak távozni a szervezetedből.

Folyadékszükségletünk normál időjárási körülmények között kábé 2,5-3 liter körül mozog – ennyit is veszít el szervezetünk egy nap, de ha rendszeresen mozogsz, told fel nyugodtan 4-5 literre is.

Vitamin

Edzéshatásra a szervezetben megemelkedik a szabadgyök-koncentráció, ami sejtkárosító vegyületek képződéséhez vezet. Ezt a tudod kompenzálni az A-, a B-, a C- és a D-vitaminokkal.

  • Az A-vitamin forrásai: tejtermékek és gabonapelyhek
  • A B-vitamin forrásai: sovány húsok és teljes kiőrlésű gabona
  • A C-vitamin forrásai: gyümölcsök és zöldségek
  • A D-vitamin forrásai: gomba, máj és tojás

Pihenés

Ez legalább annyira fontos része az edzésnek, mint a fentebb említett dolgok, ekkor zajlanak az edzés hatására kialakuló alkalmazkodási folyamatok, vagyis ekkor gyógyulnak és épülnek az izmaid. Fontos, hogy tudd, az alvás minősége legalább annyira fontos, mint a mennyisége.

Egy átlagos felnőtt pihentető(!) alvásszükséglete kábé 6-9 óra.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.