Ezért kellene törölnöd magad a közösségi oldalakról
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Fekszel otthon este az ágyadban és már épp lefekvéshez készülődsz, amikor még egyszer átpörgeted a híreket, ám az egész csak felidegesít és elgondolkodsz rajta, hogy minek is csinálod ezt állandóan, hiszen a folyamatos képernyőbámulástól már a fejed is megfájdult. Ismerős a szitu? Lehet, hogy tényleg le kéne állni a közösségi oldalakkal.

Az ember annyira függővé tud válni tőlük, hogy az már valóban ijesztő, hiszen szó szerint az okostelefonokkal és tabletekkel fekszünk, illetve kelünk. Erre azonban egyre többen kezdenek ráeszmélni és sokan megkérdőjelezik az egésznek a létjogosultságát.

Szükség van közösségi médiára az életünkben? Számos tanulmány szerint sokkal jobban járnánk, ha törölnénk magunkat és inkább a valódi szabadságot választanánk. Tekintsük át a főbb érveket, amelyek ellene szólnak!

1. Táplálkozási rendellenességekhez vezethet

Egy egyetemi kutatócsoport érdekes összefüggésre lett figyelmes, ami a közösségi média használata és a táplálkozási szokások között áll fenn. Összesen 1 165 fiatal felnőttet vizsgáltak meg az Egyesült Államokban és arra jutottak, hogy minél inkább függő valaki, annál hajlamosabb a rendellenességekre és annál valószínűbb, hogy aggályai vannak a saját testképével kapcsolatban. Ez persze nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést, ám a lényeg az, hogy ne hagyatkozz másokra, amikor önmagadat ítéled meg.

2. Elbutít

Egy másik kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a közösségi média állandó használata hogyan hat az emberek információfeldolgozó és megértő képességére. Az eredmények szerint az összetett kérdésekre jobb választ tudtak adni a résztvevők, ám az intuitív gondolkodásra és hatékony érvelésre egyáltalán nem készít fel. A szakértők szerint hiába találunk egy halom információt a telefonunkon, lényegében szart sem kezdünk vele. Nem leszünk tőle okosabbak, inkább csak elterelik a figyelmünket - gyakran a fontos dolgokról.

3. Tönkreteszi a párkapcsolatod

Hihetetlenül hangzik, ám a tudósok szerint egy telefonnak pusztán a jelenléte befolyásolni tudja azt, hogy miképpen viselkedünk a velünk szemben helyet foglalóval. Nem is kell, hogy folyton csipogjon a telefon, ha látható helyen van, máris negatív irányba tudja terelni az interakciót. Egyértelműen rontja annak az esélyeit, hogy intim kapcsolatba léphess a pároddal, szóval ha jót akarsz, legalább a randik idejére felejtsd el.

4. Nárcisztikussá tehet

Számos tanulmány látott már napvilágot, amelyek mind azt boncolgatják, hogy a szociális média önimádatra sarkall, ahelyett hogy a kapcsolatépítést és a barátságok szorosabbra fűzését szolgálná. Egy kutató azt is megállapította, hogy a szociális felületeken mutatott "álviselkedés" közvetlenül korrelál a valós életben mutatott antiszociális viselkedéssel és az önreklámozással. Egyszerűbben szólva le kéne állni a tükörben pózolós szelfikkel és mind sokkal boldogabbak lennénk.

5. Depresszióhoz vezet

Sajnos ezt is tudományos kísérlet támasztja alá, amelyben 1 787 amerikait vizsgáltak meg. A kutatóknak azt kellett leszűrniük a felmérésből, hogy valaki minél több időt tölt el a szociális média használatával, annál inkább hajlamos a depresszióra. Ez persze nem is olyan meglepő, hiszen amikor az embert elárasztják a kamu dolgok, a rosszindulatú pletykák és a lehangoló hírek, akkor elég nehéz pozitívnak maradnia.

6. Rontja a hatékonyságod

A felhasználók általában csak 25 százalékban használják az egészet arra, amire való, vagyis hogy kapcsolatba lépjenek a barátokkal, családdal. A maradék 75 százalék csak felesleges figyelemelterelés. Ez pedig sokat árthat, főleg a munkahelyen. Értelemszerűen minél többet nyomkodod a telód, annál kevésbé leszel hatékony. Ha eredményeket akarsz, muszáj lesz megszabadulnod a függőségtől.

És ez csak néhány példa volt arra, hogy miképpen is ront életminőségünkön az állandó szociális média jelenlét. A sort természetesen még hosszasan lehetne folytatni. Te mit gondolsz a témáról? Valóban törölni kellene magunkat vagy egyszerűen meg kéne tanulni a helyes (mértékű) használatát?

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.