Felborult a Föld energia-egyensúlya, páratlan mennyiségű hőt nyel el
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És ez semmi jót nem jelent.

A NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal kutatói közös tanulmányukban arról számoltak be, hogy

Az energia-egyensúlytalanság azt a különbséget jelenti, hogy mennyit nyel el a Föld légköre és felszíne a Nap által kisugárzott energiából ahhoz képest, hogy mennyi infravörös sugárzás kerül vissza a világűrbe,

A kutatók szerint a műholdas megfigyelések adatai és az óceánokon lévő úszó megfigyelési pontok adatai is kimutatják ezt az egyensúlytalanságot. Az óceánokon lévő úszó adatgyűjtők, amelyek behálózzák a bolygót lehetővé teszik pontosan megbecsülni azt, hogy milyen ütemben melegednek fel az óceánok. Mivel a többlet energia 90%-át az óceánok fogják fel, a műholdas szenzorok adatainak összhangban kell lenniük az óceánok hőmérsékletváltozásával.

A NASA kutatója és a tanulmány vezetőszerzője, Norman Loeb. közölte, hogy mindkét független megfigyelési mód a Föld energia-egyensúlytalanságának változásairól megmutatta ezt a hatalmas változást.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedése a hőt a Föld légközében tartja, felfogva a sugárzást, amely különben a világűrbe visszakerülne. Ez a felmelegedés olyan változásokat idéz elő, mint a jég- és hóolvadás. A vízpárolgás növekedése és felhők változása tovább súlyosbítják ezt a melegedést.

Eközben...

(Forrás: NASA, The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.