Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kétszer annyi kalóriát égethetsz el.

Aki nagy vacsora helyett reggelire eszik többet, kétszer annyi kalóriát égethet el, ezzel megelőzheti az elhízást és a magas vércukorszintet – derítették ki német kutatók.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a reggelire elfogyasztott étel, függetlenül attól, mennyi kalóriát tartalmaz, kétszer akkora diéta indukálta termogenezist (DIT) idéz elő, mint ha ugyanazt az ételt vacsorára fogyasztanánk el" – mondta Juliane Richter, a Lübecki Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A DIT azt a kalóriamennyiséget tükrözi, amelyet a szervezet eléget annak érdekében, hogy feldolgozza és megeméssze az elfogyasztott ételeket, és megmutatja azt, milyen jól működik a szervezet anyagcseréje, és az miként különbözik az étkezések időpontjától függően.

A kutatók tizenhat embert vizsgáltak, akik először alacsony kalóriaértékű reggelit és magas kalóriaértékű vacsorát fogyasztottak, majd fordítva is megnézték a kalóriabevitelt. Kimutatták, hogy

  • azonos kalóriafogyasztás két és félszer magasabb diéta indukálta termogenezist idézett elő reggel, mint este, akár magasabb, akár alacsonyabb kalóriaértékű ételek elfogyasztása után;
  • az élelmiszer okozta vércukorszint- és inzulinkoncentráció-emelkedés kisebb volt reggeli, mint vacsora után;
  • alacsonyabb kalóriaértékű reggeli fogyasztása növelte az étvágyat, különösen az édességek iránti vágyat.

Azt tanácsolják, hogy az elhízott betegek és az egészséges emberek is inkább nagy reggelit fogyasszanak, mint nagy vacsorát, hogy csökkentsék testsúlyukat, és megelőzzék az anyagcserezavar okozta betegségeket.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.