A jövő nyár bombaitala lehet a barackos desszertsör
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudjuk, mit iszunk jövő nyáron. Meg most télen is, tulajdonképpen.

Az Easy Peasy Apricot Squeazy-nek nincs egyszerű neve, bár határozottan passzol a kraft sörös univerzum nyelvezetébe. El tudjuk képzelni, ahogy odalépünk a pulthoz és azt mondjuk: Kérek egy pohár Easy Peasy Apricot Squeezy-t! Mi nem. Esetleg Easy Peasy, de még inkább „kérek egy barackos sört!” De hagyjuk most a neveket, mert nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez a sör korszerű, trendy és legfőképpen remek.

Régóta tudjuk, hogy a sörös véleményvezérek egy ideje azt hajtogatják, hogy a savanyú sör az új IPA, vagyis az a fajta, amiből új, globális világtrend lehet. Ki tudja, a kissé lassan lépő multivállalatok tíz év múlva majd dobozos savanyú sörrel lépnek elő, ahogy a Soproni is megcsinálta a saját ipáját.

Ugrunk egyet. A Beerside a hazai sörös cégek Manchester Cityje, hozzájuk igazolt a sörök Kun Agüerója, Kevin de Bruyne-je és David Silvája, a vállalkozás Guardioláját pedig úgy hívják, hogy Cserniczky Botond. A hazai kisüzemi sörös eseményeken jól ismert arcnak számító fiatalembert poétikusan ifjú kora ellenére jó ízléssel áldotta meg a sors, úgyhogy egy ideje már nem csak sört forgalmaz családi vállalkozásban, hanem sört is főz. Nemrégen kóstoltuk a Kegben a körtés William Shakesbeerjét, az is tetszett nekünk, így aztán elmentünk a főváros egyik legjobb, és szerintünk legeredetibb hangulatú pubjába, a Hops Beer Barba, hogy megkóstoljuk legújabb alkotását, az Easy Peasy-t.

Sör frappéval

Ezt a sört Cserniczky Botond Reczer Gáborral együtt készítette, utóbbi úriember Collabrew nevű együttműködése keretében. Reczer ennek a sorozatnak a keretein belül együtt főz hazai sörgurukkal, ennek a legfrissebb állomása az Easy Peasy.

– Ez egy klasszikus, joghurt kultúrával savanyított, 5,8 százalékos alkoholtartalmú sour ale – jelentette ki Botond, amikor söröspohárral a kezünkben faggatni kezdtük. – Ezer literbe 200 kilónyi gönci barackot főztünk bele.

Egyes vélemények szerint Cserniczky a desszertborok párhuzamaként desszertsöröket alkot, ez az ital is laktató, sűrű textúrájú finomság.

Cserniczky "Boti" Botond

– 700 liter készült a sörből, amit leginkább geekeknek, sörkülönlegességre vadászó fanatikusoknak készítettük. Csapon elsősorban itt a Hopsban lesz, főként hétvégenként, de az a terv, hogy idővel más helyen is felbukkanjon majd.

És hogy mennyire finom ez a sör? A bemutatóra eredetileg egy 50 literes hordóval hoztak a fiúk, ez este fél 10-re elfogyott, így újabb hordót kellett hozni. A bemutató során hetven liter barackos sört fogyasztott el a nagyérdemű, ami olyan 210-220 pohár sörnek felel meg. Erős debütálás! Az Easy Peasy savanyú sör, ami szerintem leginkább nyáron működik, ezért is gondoljuk, hogy a 2019-es kánikula beköszönésével indulhat be leginkább ez az ital, de mint a fenti számok mutatják, tulajdonképpen az októberi őszben is tökéletesen működik.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.