Olyan remek oktatófilmünk van, hogy nem fogod tudni elrontani.
A First We Feast honlap előkapta az Everyman Espresso baristáját, Sam Penixet, hogy mutassa meg, milyen az a jegeskávé, ami friss és fogyasztás előtt nem állt tizenkét órát a hűtőben. Ez egy japán stílusú jegeskávé, amelynek lényege, hogy ugyanannyi vizet használunk az elkészítéshez, mintha hagyományos kávét készítenénk, azzal a különbséggel, hogy ennek a víznek jelentős része jég. És most kezdődjön a gif-tutoriál!
1. Akármilyen ketyerét használunk, sima csepegtetős módszert vagy Chemexet, a lényeg, hogy 200 gramm jeget tegyünk egy üvegbe.
2. Majd következik 30 gramm őrölt kávé.
3. Indítsd be a stoppert négy percről visszaszámolva. Ennyi idő kell az elkészítéshez.
4. A kezdő öntés lényege, hogy az őrleményt teljesen beáztassuk, ezt pedig egyenletes, körkörös mozdulattal érhetjük el. Ha mindenhol ázik, hagyjuk pihenni egy percig.
5. Ha letelt az egy perc, a maradék idő alatt folyamatosan öntsük a vizet az őrleményre, továbbra is körkörös mozdulattal. Penix úgy csinálja, hogy addig önti a vizet, amíg az ellepi az őrleményt, majd hagyja kiürülni a szűrőt, és kezdi elölről.
6. Ismételjük a mozdulatot.
7. Ami négy perc után lefolyt az üvegbe, azt ihatjuk is.
8. Ilyen a jó jegeskávé!
(Forrás: First We Feast)