Figyelem! Eddig rosszul pirítottunk gombát!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Van, amikor azok a fránya kis gombák nem pirulnak, hanem csak felpuhulnak és levet eresztenek. Megmutatjuk, hol rontottuk el.

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne tömjük tele a serpenyőt gombával! Rendszerint ez az első számú problémaforrás, ez az oka, hogy nem megpirulnak, hanem párolódnak, levet eresztenek. A cél pedig nem gombaleves, hanem az, hogy szép, karamellizált gombaszeleteket kapjunk. Ennek érdekében ne halmozzuk a gombákat a serpenyőbe, hanem csak annyit tegyünk bele, amennyi elfér az aljában, és ne is fedjük le fedővel! Várjuk meg, amíg felforrósodik a serpenyő, és csak akkor tegyük bele az első adagot! Ha az egyik felük megpirult, akkor forgassuk át!. Ha egy adag megvan, mehet bele a következő.

Röviden a helyzet az, hogy nem lehet annyival elintézni a pirított gomba-kérdést, hogy csak odahalmozzunk egy nagy kupacot a fazékba – oda kell figyelni rá, adagokban elkészíteni, és közben forgatni. Megéri ennyi vesződség? Micsoda kérdés! Természetesen.

Még több ravasz, zseniális praktika Hatékonyha-sorozatunkban! Nézd meg, hogyan lehet hat másodperc alatt megpucolni két fej fokhagymát és azt is, miképpen lehet egy ásványvizes palackkal elválasztani a tojás sárgáját és a fehérjét! Nem fogsz hinni a szemednek!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.