Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kolozsvár eddig sem állt rosszul a különleges bisztrók terén. Ott van ugye a Joben, amely már megannyi listán szerepelt, mint az egyik legdekoratívabb és legőrültebb pub a világon, vagy az Enigma, a világ legelső steampunk kávézója, amely nem mellesleg brutálfaszául fest.

A 6th Sense Interiors iroda azonban megint nagyot alkotott, ugyanis a szintén kolozsvári székhelyű Q Caffe univerzuma lényegében egy nagyon izgalmas tér, amely mint esztétikai, mind filozófiai szinten megdolgozgatja az odatévedő halandót.

A hely bár látszólag a dekorra helyezi a hangsúlyt, mégis, amint belépünk, egy gondosan felépített történetbe csöppenünk bele. Olyan barangolni benne, mint egy önismereti utazáson részt venni, annak minden poklával és katarzisával együtt.

Ezekhez hasonló kérdéseket próbálnak megfogalmazni bennünk, persze úgy, hogy közben a valóság határai kitolódnak. Ugyanakkor a történet nem szakad szét, nem lesz zajos vagy giccses, tényleg érezni, hogy a tervezők minden egyes vizuális elemet jól átgondoltak. Az elénk helyezett, olykor szürreális valóság tudatosan van összerakva, és még a legkisebb részleteket is gondos odafigyeléssel, mérnöki precizitással és művészi igényességgel dolgozták ki.

  • Az első szobát Ikarosz uralja, aki a lázadás, a szófogadatlanság és a kíváncsiság megtestesítője a görög mitológiában,
  • a második szobában az egyéniség és az emberség elvesztését tekinthetjük meg egy csodás falkép formájában,
  • a következő fejezet a harmadik szobában folytatódik, amely az emberről és az átalakulásáról szól.

Az utolsó szobában emberi történetekről mesélő kézipoggyászokat láthatunk, amelyekben a szerelem, a művészet iránti vágyaink, valamint a fogyasztással kapcsolatos elképzeléseink, tapasztalataink láthatók. Amint ezeket kinyitjuk, elénk tárul az uralkodó egyén, akire bizonyos társadalmi elvárások nehezednek, ezek pedig könnyen felőrölhetik őt, mert belesodorják a pusztító és kizsákmányoló világ karmaiba.

A Q Caffe univerzumában négy szimbolikus karakter köré épül fel a történet, ezek lényegében a kortárs ember archetípusai:

A Q Caffe hisz az egyén döntési szabadságában. Azt hangsúlyozza, hogy mindig a kezünkben lesz a lehetőség: továbbra is beletörődünk az ambíció, az éntudat és az identitás nélküli mindennapokba, vagy megpróbálunk felülkerekedni és kitörni. Mindezt egy kávé vagy egy pohár társaságában.

Ez pedig az Enigma:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.