Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jó olasz étteremből sosem elég. Mutatunk egyet.

„Adriano Celentano szól a hangszórókból, piros vagy kék kockás, Chianti-foltos terítők és csúf művirágok várakoznak az asztalokon, de a vendéglátás hangos és szívélyes, az ételek kellemesek. Ez az általános olasz éttermes képünk, de 2019-et írunk, nem kell leragadni a sztereotípiáknál. A Na’Pasta sem tette, inkább a modern és szofisztikáltabb vonalat képviseli, némileg tradíciókra építve, de messze a rusztikustól, közelebb a nagyvárosi stílushoz.”

Így írt testvérmagazinunk, a Roadster az idén megnyitott, Október 6. utcában található bisztróról. Mivel az olasz konyhánál jobban csak a jó olasz éttermeket szeretjük, úgy döntöttünk, felkeressük a helyet, hogy megnézzük, mi újság náluk. Az elmúlt egy hónapban fontos változás történt, mindjárt az, hogy új séf került a kapitányi posztra.

Fabrizio Caldarazzo torinói születésű, de Dél-Olaszországban, az Amalfi-part környékén nőtt fel. Aki ismeri Olaszország kulináris sokszínűségét, az tudja, hogy egy séf esetében a származási hely meghatározó tényező. Számomra nagyon tanulságos élmény volt a lokalitás fontosságáról az az élmény, amikor ravennai barátaim önmagukról, mint romagnaiakról beszéltek. Miért érdekes ez? Mert Ravenna Emilia-Romagna tartományban található, annak Romagna-részén, és mint kiderült, az teljesen más, mint Emilia. Más a konyha, mások az emberek. Romagnának van tengerpartja, Emiliának nincs. Ne tévesszen meg, hogy sokan egy homogén egésznek képzelik ezt a tartományt, mert nem az. Ők romagnaiak.

Ezek után már kapisgálhatjuk, mennyire meghatározó az, hogy Fabrizio az Amalfi-parton nőtt fel, de Olaszország sok régiójában dolgozott és megtanulta a különbséget a különböző régiók konyhája között. Fabrizio szerint egy szakácsot a főztje alapján el lehet helyezni az olasz csizmán, mert az ízek, az ételek elkészítése, a fűszerezés és a tálalás mind-mind árulkodik egy szakács származásáról.

Mivel az egyik sous chef is olasz és a személyzet egyéb tagjai között is akadnak talján származásúak, a Szabadság téri étterem kezd olyan lenni, mint egy darabka Itália, ami mindig jó jel, ha olasz étteremről van szó.

Az év utolsó hónapjában sok izgalmas dolog fog történni náluk, tudtuk meg az étterem egyik tulajdonosától. Az első egy december 4-i Franciacorta vacsora. Az ötfogásos menüt öt különböző Barone Pizzini Franciacortával, az olaszok Champagne-nyával fogják kísérni biztosan különleges kulináris élmény lesz. A novemberi primitivo vacsorájuk pedig akkora siker volt, hogy december 10-én újra megismétlik változatlan formában, azonos primitivo sorral és menüvel. Az előző alkalom teltházas volt, ezért nem árt időben helyet foglalni rá.

Ha decemberről van szó, szót kell még ejteni a karácsonyi, valamint szilveszteri menüről, melyen olyan különleges finomságok szerepelnek, mint a kappan húsleves libamájjal töltött tortellonival, vagy a vaddisznófilé körte marsalával, káposzta balzsamos ecettel és gesztenye krémmel. A menü négy választható fogásból áll: előétel, pasta, főétel és desszert, utóbbiak között szerepel az örök kedvenc olasz karácsonyi specialitás, a panettone is. Az ünnepnapok alatt az étterem élő jazz zenével, és minőségi előadókkal is megajándékozza az itt vacsorázókat.

De vissza a séfhez

Fabrizio Caldarazzo gasztronómiai körutazása után az olasz „hazatért”, és a Na’ Pasta Bistróban folytatja azt, amihez a legjobban ért: olaszul főz, olaszul beszél és olaszul érez. Ez az, amiről a Na’ Pasta is szól: Eat. Drink. Feel. Italian – azaz enni, inni, érezni – olaszul –, persze egy kicsit másképp, mint ahogy azt a nagy múltú és nevű budapesti trattoriáktól már megszokhattuk. Leporolták a megszokott, autentikus trattoria képet és egy új, modern, minimalista környezetbe helyezték, annak érdekében, hogy egy újvonalas, de mégis autentikus ízekre épülő, eredeti, stílusos, divatos, szerethető olasz éttermet hozzanak létre.

Az étterem múlt héten mutatta be új étlapját, amelynek összeállításában már Fabrizio Caldarazzo is közreműködött. Újító elképzeléseit, nemzetközi tapasztalatát, kreativitását már az új étlapon szereplő ételekhez is hozzáadta. Fabrizio igazi zsenialitása a Na’ Pasta keretein belül tud igazán megmutatkozni, ahol ötvözi az autentikus, otthonról hozott dél olasz ízeket és recepteket, a több mint egy évtizednyi nemzetközi, francia, fúziós és egyéb gasztronómiai ismereteivel.

A környékbeli, vagy éppen fővárosi olasz helyekre nem jellemzően itt reggeliben is erősek – ezt annak köszönhetjük, hogy a Na’ Pasta az Iberostar Hotellel közös épületben található és a hotel vendégeinek ők biztosítják a reggelit. A korábbi éttermekkel ellentétben, a Na’ Pasta nem csak a szállóvendégeket szolgálja ki reggelivel, hanem bárki betérhet ide reggelizni már reggel hét órától egészen 11 óráig és á la carte reggeli menüből válogathat olyan ételek közül, mit a tipikus olasz tojás reggeli a frittata, a Prosecco reggeli, vagy az elmaradhatatlan egg Benedict. Az ebédmenü is elég különleges: amellett, hogy az ára még három fogás választásakor is 2400 Ft alatt marad, ár-érték arányban a belvárosi ebédmenükhöz képest abszolút versenyképesnek mondható, itt szabadon kombinálhatunk a heti menüből kettő, vagy éppen három fogást választva, kedvünk és ízlésünk szerint.

A Na’ Pasta az ünnepek idején és utána is biztos választás, ha nagyvárosias olasz hangulatban töltenénk el egy kellemes ebédet vagy vacsorát a barátainkkal, szeretteinkkel. Ennél többet pedig nem is kívánhatunk egy jó és autentikus olasz étteremtől.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Laszlo Balkanyi Photography)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.