Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A bor külön univerzum, amelynek ezernyi rétege, szintje és dimenziója van, és néha rettentően tudományosnak, magasztosnak és elitnek tud tűnni, de nem feltétlenül kell, hogy így legyen. Jandrasics Borbála, bortanácsadó most közelebb hozza a nemes nedű világát. 5 jó tanács borválasztáshoz.

Selection

A megfelelő bor kiválasztása egy étteremben trükkös tud lenni, különösen akkor, ha randin vagy, vagy egy nagyobb társasággal, nem is beszélve arról a helyzetről, ha éppen tőled várják a megoldást. Ha fogalmad sincs a borokról, akkor két dolgot tehetsz, blöffölsz, vagy a sommelierhez fordulsz – ez természetesen azt feltételezi, hogy az étteremben van sommelier. Azonban e két opción kívül akadnak egyéb megoldások, árulja el nekünk Jandrasics Bori, a villányi Jackfall Bormanufaktúra borszakértője. A lefegyverző személyiséggel rendelkező hölgy nem régiben érkezett haza dél-olaszországi gyakorlatáról, Basilicátából. A tanulmányai helyszínéül szolgáló területen szinte csak egy féle szőlőt – aglianico-t – termesztettek, így Bori megtanulta, hogy mennyire fontos a tradíció és a helyi értékek megőrzése.

Művelődj!


Ezt nem lehet megúszni és ez a legalapvetőbb tanács, amelynek segítségével magabiztosabban tájékozódhatunk a borok világában. Egy amerikai újságíró szerint, hogy ne tűnjünk tök hülyének, kérjük meg a pincért, hogy hozzon egy „testes vöröset”. Ravasz blöff, amellyel laikusok, sőt talán még a pincér szemében sem tűnünk totál baleknak. A „testes vörös” elsőre jolly jokernek tűnhet, de azért nem árt, ha felkészültebbek vagyunk. Bori szerint tudatos fogyasztókká kell váljunk, vagyis ha például belföldön kirándulunk, akkor fogyasszunk helyi borokat, Egerben bikavért, Tokajban furmintot és látogassunk meg kis pincészeteket is. Azt már mi tesszük hozzá, hogy az ismerkedést online is el lehet kezdeni: mivel az éttermek nagy részének már a neten is megtalálhatók a menüi – bámulatos hol tart már a tudomány –, ezért akár előre is készülhetünk abból, hogy melyik bort válasszuk.

Fordulj a guruhoz!

- Lehet, hogy meglepően hangzik, de jók a tapasztalataim a hazai éttermekkel – hangzik Bori véleménye. – Az éttermek egyre több figyelmet szentelnek a borválaszték összeállításának, és nem elégszenek meg annyival, hogy csak a nagy neveket tartsák, vagy, hogy a borkészlet kialakítást kizárólag egy kereskedőre bízzák. Legalább 30 olyan étterem van Budapesten, ahol sommelier vagy hozzáértő pincér áll a vendégek rendelkezésére, és ez a legjobb megoldás. Szerencsére, egyre több étteremnek fontos, hogy a felszolgálók a borokat is jól ismerjék.

Folt a zsákját


A megfelelő ételhez a megfelelő bort kell választani, ez olyan alapszabály, amelyet mindenki hallott már. Sajnos ez azt feltételezi, hogy tudjuk, hogy mit eszünk és azt is, hogy milyen jellemzőkkel bír a kínált bor. Már hogyne tudnám, hogy mit eszek?, hangzik a felháborodott kérdés, de vajon azzal tisztában vagyunk -e, hogy az adott fogás savas, vagy édes, esetleg sós? – Nézzük meg az étel alapelemeit – javasolja Jandrasics Bori. – Zsíros, sós, édes? A hozzá kínált bor száraz vagy édes, éppen sav-, vagy tanninhangsúlyos-e? Ez is fontos. Ha ezeket megállapítottuk, segítségünkre lehetnek az alapszabályok. Ilyen például az, hogy a zsírosabb ételek üdébb savakat és feltétlenül száraz bort kívánnak meg, a sós ízek meghálálják az édes kiegészítést, és a savas ennivalót még savasabb borral kell kísérni - finom töltött káposzta jó kis somlói juhfarkkal tökéletes. A legfontosabb mindenesetre, hogy harmóniára kell törekedni. A barrique chardonnay és a libamáj külön kiválóak, de ha találkoznak, nos, az olyan, mint egy égben köttetett házasság! A chardonnay egyébként is az a bor, ami sok étel mellé társítható.
Lezárásképpen elmondhatjuk, hogy az étel-bor párosítás megint olyan terület, amelyhez nyugodtan igénybe vehetjük a helyi szakértőket.

Variálj!


Remek idea, ha nem egyetlen palackkal rendelsz, hanem pohárral, így nem kell egyféle bor mellett letáborozni egész este. – Ennek is megvannak a maga szabályai – kezdi Bori. – Az alapszabály az, hogy a könnyedebbtől megyünk a komplexebbek felé. Fehér, vörös, végül a desszertborok. Ez utóbbi az étkezések ívét is követi. 

Hallgass a szívedre!

Ha már haladók vagyunk, akkor érdemes lesz a megérzéseinkre hallgatni. Ahhoz, hogy így tegyünk, nyilvánvalóan legalább alapszintű tudással kell rendelkeznünk. – Ha egy hölgyet meghívunk vacsorára, akkor a személyiségéből kiindulva próbáljunk meg számára bort választani – tanácsolja Bori. – Nem feltétlenül jó kiindulópont az, hogy a nők csak az édes borokat kedvelik. Vagy az, hogy a fehéreket. Meglepődnétek, hogy milyen sok nő szereti a testes vörösborokat!
Az már kevésbé meglepő, hogy hány férfi van ezzel hasonlóképpen.

(A helyszínért és a borért köszönet a Pastrami Kávéház és Étteremnek!)

 


Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.