Teljesen megváltoztathatják az ökoszisztémát.

A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) és a Cambridge-i Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport a kutató-, halász- és turistahajókat nyomon követő vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy

a világ mintegy ezerötszáz kikötőjéből érkeznek hajók a Déli-sarkvidékre, amelyeken potyautasként invazív fajok érkezhetnek, veszélyeztetve a törékeny tengeri ökoszisztémát.

„Ezek a hajók az egész világot bejárják. Ez azt jelenti, hogy szinte bárhonnan érkezhetnek potenciálisan invazív fajok” – mondta Arlie McCarthy, a Cambridge-i Egyetem kutatója. Az idegenhonos élőlények „új élőhelyeket hozhatnak létre, és megnehezítik az antarktiszi állatok számára, hogy megtalálják saját helyüket. Ez az utolsó hely a világon, ahol még nincsenek invazív tengeri fajok, szóval még van lehetőségünk megvédeni.”

Az Antarktisz őshonos fajai izoláltan éltek az elmúlt 15-30 millió évben.

Ezért az invazív fajok jelentik a legnagyobb fenyegetést a sarkvidék biodiverzitása számára – mondta David Aldridge, a Cambridge-i Egyetem professzora.

Minden tengeri faj, mely meg tud kapaszkodni a hajótesten és túléli az Antarktiszra tartó utat, invazív fenyegetést jelent. Különösen veszélyesek a kagylók, rákok, algák, mivel ezek a hajótesthez rögzítik magukat. A kagylók például megélnek a sarkvidéki vízben, és könnyen terjednek, vízszűrésükkel megváltoztatják a tengeri táplálékláncot és a körülöttük lévő víz összetételét is.

A tudósok szerint sokkal szigorúbb intézkedésekre van szükség, hogy a hajókon ne juthassanak a területre az Antarktisz élőhelyeit potenciálisan károsító fajok. A hajótesteket kamerákkal kellene megfigyelni, és gyakrabban kellene tisztítani.

(Forrás: BBC, MTI)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…