Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mindannyian voltunk kis mopszok, akik egy jaguárt akartak megdugni.

1.

Macska szorult helyzetben.

Mit látunk itt? Egy macska beszorult a trambulinba, és nem tud kiszabadulni belőle. Akárhogy is igyekszik, mindig visszapattan a falról. Újra nekifut, ismét visszapattan. Ráadásul mindig ugyanazon a két helyen próbálkozik, de természetesen nem tudja átszakítani a hálót.

Könnyű lenézni négylábú barátunkat, hogy mennyire buta, pedig mind voltunk már ott, ahol ez a macska.

Mindannyian voltunk már egy helyzetben, ahonnan nem tudtunk kilépni. Van, hogy a körülmények kényszerítenek bennünket egy szituációba, van, hogy csak a saját gondolataink, a gyerekkorunkban látott viselkedésminták, és nem értjük, miért követjük el mindig ugyanazokat a hibákat. Ez a videó azért nagyszerű, mert azt is bemutatja, hogyan lehet kilépni egy ilyen helyzetből. Albert Einstein gondolatát nagyon időszerű most idéznünk.

Macskabarátunk mégsem volt olyan ostoba, mint hittük, rájött, hogy stratégiát kell váltania, és ki is mászott a csávából. Vonjuk le a tanulságokat ebből a videóból, mert sokkal több, mint aminek elsőre látszik.

2.

A mopsz és a jaguár találkozása.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

lnstagramcats😻 ❤️Video by: @smilingpugs.dad 📷

Instagramcats / cats / cat 🇺🇸 (@lnstagramcats) által megosztott bejegyzés,

Első értelmezés

Az emberi kapcsolatok bonyolultak. Vagy egyszerűek, csak bonyolulttá tesszük, de a lényeg, hogy sok a félreértés, és az ebből fakadó harag, fájdalom és így tovább.

És persze ebből ritkán sülhet ki jó. De ha az embert elvakítja a szerelem, vagy valami, amit annak hisz, akkor a realitások nem számítanak, és áradnak az érzelmek, és az sem számít, mit szól hozzá a világ.

A jaguár véleménye viszont fontos. A legjobb, ha csak otthagy minket, a rosszabb eset, ha bedurvul, és darabokra tép.

Második értelmezés

Aztán van még egy dolog, aminek ez a videó a metaforája lehet. Ez pedig az, hogy milyen a szexuális vágyak rabságában élni. Amikor az ösztönök átveszik az irányítást, és az ember akkor is megy előre, mint egy automata, ha az intellektusával tudja, mennyire szánalmas ez az egész. Már megint itt van a szerelem. Üregbe húst temetni… és egyéb örökzöld hazai dalok. Ebben a videóban sajnos nincs olyan happy end, mint a legelsőben, nem látjuk, hogy a mopsz abbahagyja, amit csinál, és magába vonul, majd megtalálja önmagát és egy másik mopsszal kezd értelmes, előremutató párkapcsolatba. Az élet nem mindig végződik happy enddel.

3.

Ez itt egy vicces állatos videó, vagy sokkal inkább egy művészfilm az emberi törekvések értelmetlenségéről.

Miután abbahagytuk a röhögést ezen a balfasz macskán, Platón Barlanghasonlata jutott az eszünkbe.

„Képzeljünk el egy hatalmas barlangot, melynek a mélyén már kora gyermekkoruktól fogva leláncolt emberek élnek. Ezek az emberek még soha nem hagyhatták el a barlangot, ezért nem is sejtik, hogy a barlangon kívül más valóság is létezik. A barlangban egy nagy tűz ég, a tűz előtt pedig egy hatalmas fal helyezkedik el. Az őrök a fal mögül mindenféle mesterséges tárgyakat mutatnak fel „valahogy úgy, ahogyan a bábosok mutatják fel a bábokat a nézőknek”, melyeknek az árnyékát a tűz a barlang falára vetíti. A szerencsétlen leláncolt emberek csupán ezeket az árnyékokat láthatják. Az őrök élénken beszélnek egymással, azonban a barlangüreg eltorzítja a hangjukat. A barlang falán látott árnyékokat és az őrök eltorzított hangját a rabok valóságnak tartják”.

A hasonlat lényege, hogy a világ dolgai – akárcsak a barlang falára vetített árnyékképek – csupán csak az ideák hasonmásai, árnyékképei. Platón szerint a filozófusok a legalkalmasabbak arra, hogy felemelkedhessünk az ideák birodalmába.

De értelmezhetjük úgy is, hogy folyamatosan, hasztalanul kergetünk csalfa tüneményeket, illúziók vesznek körül minket – és nem feltétlenül a szó filozófiai értelmében – mert tegyük fel, hogy létezünk és valóságosak vagyunk. Illúzió abban az értelemben, hogy olyan dolgokat kergetünk, amelyeket nem fogunk utolérni soha.

Végezetül mit is mondhatnánk: a vicces állatos videók sem mindig csak vicces állatos videók. Van, amikor bergmani mélységek tátonganak mögöttük. Csak oda kell figyelni.

De persze nincs mindig ott a mélység, van, hogy csak egy vicces videóról van szó. Mint itt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.