Három dolog, amit meg kéne tenned edzés után, ha fontos az egészséged
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Még mindig kitart az újévi fogadalmad, vagyis még mindig lejársz a konditerembe, viszont – így egy hét után – már baromira unod, hogy folyton izomlázzal, izomgörccsel kelsz minden egyes nap. Pont ezért elmondjuk most neked, mit tehetnél azért, hogy elkerüld ezeket a kellemetlenségeket – nehogy ez legyen legközelebb a kifogás.

Mert az egy dolog, hogy rendesen és lelkiismeretesen megtolod a súlyzók emelgetését, vagy elkoptatod a futógép szalagját, de még utána is van dolgod:

Levezetés

Sérülésveszélyes, ha csak úgy egyik pillanatról a másikra abbahagyod az edzést, hirtelen leeshet a vérnyomásod és akár rosszul is lehetsz. Az edzés intenzitásától függetlenül érdemes a terhelést fokozatosan csökkenteni és a szervezeted nyugalmi állapotba visszavinni.

Ha például futottál, akkor fokozatosan vedd vissza a tempót egészen gyaloglásig. Nem vesz el sok időt az életedből, már 5 perc is elég lehet, hogy megnyugtasd a pulzusod és légzésed.

Nyújtás

Miután sikerült megnyugtatni a szervezeted, fontos, hogy óvatosan, de alaposan megnyújtsd a megterhelt izmaidat. Ezzel elkerülheted, hogy izmaid megrövidüljenek és mozgástartományuk lecsökkenjen. A nyújtás elhagyása hosszútávon még a tartásodat is ronthatja.

Amire figyelj a a nyújtógyakorlatok végzése során:

  • lassan csináld,
  • legalább 30 másodpercig tartsd meg,
  • és rugózás nélkül végezd, azaz statikus gyakorlat legyen. (Megjegyzés: a dinamikus azaz a ruzgózós nyújtásokat hideg izmok esetén, vagyis az edzések előtt érdemes végrehajtani.)

Pihenés

Ez legalább annyira fontos része az edzésnek, mint a fentebb említett dolgok, ekkor zajlanak az edzés hatására kialakuló alkalmazkodási folyamatok, vagyis ekkor gyógyulnak és épülnek az izmaid. Fontos, hogy tudd, az alvás minősége legalább annyira fontos, mint a mennyisége. Egy átlagos felnőtt pihentető(!) alvásszükséglete kábé 6-9 óra, de abból sem lehet baj, ha 10 órát tudsz aludni.

Konyhában pedig akár ehhez is nyúlhatsz:

Vagy ehhez:

(Fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.