Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A pénzügyekkel kapcsolatos stresszt egyáltalán nem csak a zsé hiánya okozhatja, hanem más, mélyebben gyökerező érzelmi faktorok. Összegyűjtöttünk három érzelmet, amitől simán vakvágányra mehetnek az anyagiak – és három megoldási javaslatot is a kezelésükre.

1: Családi mintákat követsz

Ha a pénzzel kapcsolatos első tapasztalataidra visszaemlékszel, szinte biztos, hogy családi emlékek bukkannak fel a fejedben. Az anyagiakról való beszélgetés – még akkor is, ha csak szem- és fültanúja voltál – nagyban meghatározza, hogyan érzel felnőttként a pénzkezeléssel kapcsolatban. Ha a családodban gyakoriak voltak az intenzíven vitatkozó, stresszes szócsaták az anyagiakat illetően, akkor – függetlenül a jelenlegi pénzügyi helyzetedtől – most is ugyanezeket az érzelmeket válthatja ki egy számla befizetése vagy bármilyen financiális tranzakció.

Megoldás: Ha leásol ennek az érzelemnek az alapjához, és rájössz, hogy egy rossz családi mintát követsz öntudatlanul, az már elég alap ahhoz, hogy lecsatold magad a múltról és megreformáld a pénzügyekhez való hozzáállásodat.

2: A pénz mint érzelmi sebtapasz

A pénz ilyen szempontból nagyon hasonlít a kajára: bármilyen érzelmi inkasszókor átmenetileg könnyű fizikai megoldásnak kínálkozik, hogy az ember szétegye magát vagy szükségtelen dolgokat vásároljon az „Én akkor is megérdemlem” érzés zászlaja alatt. Ha a költéseidet ad-hoc módon, egy-egy rossz hangulat eltakarásaként teszed, akkor nagyon könnyen kicsúszhat a kezedből a financiális gyeplő.

Megoldás: Racionalizáld az eseményt, lásd meg, hogy hajlamod van érzelmi alapon költeni felesleges – vagy épp a jelen anyagi helyzetedben nem megengedhető – dolgokra. És tudatosítsd magadban, hogy 1) ez a költés semmire nem lesz megoldás, maximum egy napig fogod jól érezni magad tőle 2) miután elmúlt a pillanatnyi jóérzés, eléggé utálni fogod magad, hogy megint kicsúsztál a keretedből, ergo 3) nem éri meg, pénzzel nem leszel túl egy érzelmi válságon, hanem akár még mélyebbre is csúszhatsz benne!

3: Szeretet forintosítva

Sokan hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy a szeretetünket pénzben próbáljuk kifejezni: minél többet költünk és minél drágább ajándékokat veszünk, annál nagyobb a szeretetünk a másik felé. Ez egyrészt kiüresíti és elanyagiasítja az emberi kapcsolatainkat, másrészt pénzügyileg sem tartható a dolog: ha a folyamatos költés valakire elvárásként nehezedik egy emberi kapcsolatra, akkor egy anyagi mélyrepülésben könnyen elvesztheted a számokban mért törődést.

Megoldás: Ajándékot adni jó és kedves dolog: ne is szokj le róla, viszont tudatosítsd, hogy mennyit költesz másokra, valamint a költéseid mennyire vannak összhangban a bukszáddal. Egy-egy kreatív ajándék sokkal személyesebb és törődőbb gesztus is lehet, mint egy jóval drágább, de személytelenebb vétel.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.