Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hongkong Rózsadombján. És ha azt hinnéd, hogy elképesztően fényűző, akkor meg fogsz lepődni.

A 446 millió dolláros, azaz kb. 215 milliárd forintos lakás 1991-ben épült, és Hongkong – és a világ – egyik legdrágább kerületében fekszik. A Christie's International Real Estate értékesíti, amely tavaly április óta tartja a piacon.

Balra, a kisebbik ház az

Az egy négyzetkilométerre eső milliárdosok száma Hongkongban a legmagasabb, nem véletlen, hogy ez az elsőszámú luxus-ingatlanpiac a világon. Nem meglepő az sem, hogy az ingatlan árak itt a legmagasabbak a világon, ráadásul ezek az árak egyre magasabbra kúsznak.

A South China Morning Post újság szerint Hongkongban adták el a világ legdrágább és második legdrágább ingatlanját 2017-ben, és ezzel egy halom rekordot megdöntött a város ingatlanpiaca. Egy ingatlan, amely a The Peak, azaz A csúcs nevű kerületben fekszik, tavaly 360 millió dollárért, mintegy 100 milliárd forintért cserélt gazdát 2017 januárjában. A vevő a tech milliárdos Jun Kin-man volt.

2017 novemberében Ázsia legdrágább lakását – vagyis nem házát – is itt adták el 149 millió dollárért, mintegy 42 milliárd forintért.

Összehasonlításképpen: a legnagyobb magyar lottónyeremény értéke 5 milliárd forint volt 2015-ben.

2018-ban aztán ez a rekord is megdőlt, amikor 178 millió dollárért adtak el egy 1800 négyzetméteres lakást ugyanezen a környéken.

Ha ez a 446 millió dolláros lakás is gazdára talál, az még ezeket a rekordokat is messze túlszárnyalhatja.

Pedig a lakás messze nem egy csoda. A 700 négyzetméteres lakás természetesen nem kicsi. Van hozzá négy hálószoba…

…és egy medence.

A gyarmati stílusban épült házat 1991-ben fejezték be. Nem egy építészeti remekmű, nem úttörő a belső dizájn, egy korrekt, de teljesen mezei lakásról beszélünk. A lokáció az, ami irgalmatlanul drágává teszi.

Erdő veszi körül, mint sok más házat a Viktória csúcson található ingatlanok közül.

Délre a tenger felé nyílik kilátás.

Ez a 125 milliárdos ár sokakat ámulatba ejthet, ha nem tudják, mennyire drága ez a hely. Hongkongban kevés a beépíthető terület, kevés a megvásárolható ingatlan, főleg a város elit részén, így aztán az árak sztratoszferikusak.

Egy kutatás egy 300-as listán Hongkongot nevezte meg a legkevésbé megfizethető ingatlanpiacnak.

A Victoria Peak bankárok, milliomosok, milliárdosok, mágnások és hírességek otthona. Jack Ma, a világ egyik leggazdagabb vállalkozója is vett itt egy lakást 191 millió dollárért – igaz, ezt a hírt nem erősítették meg.

Az elmúlt 10 évben a Peak utcái — Pollock's Path, Barker Road, Severn Road — a világ legdrágább utcáinak címét érdemelték ki.

Hongkong belvárosában is irgalmatlan a drágaság – igaz, más szinten. Az elszabadult árak miatt emberek havi 180 dollárt, 50 ezer forintot fizetnek ki úgynevezett koporsólakásokért. A név nem véletlen, ezek a helyek alig nagyobbak, mint egy koporsó.

A városvezetés igyekszik kitalálni, hogyan lehetne javítani a helyzeten. Vannak tervek, amelyek szerint betoncsöveket alakítanak át kapszulalakásokká, és az is szóba került, hogy mesterséges szigeteket fognak építeni az öbölben, hogy növeljék a beépíthető területek mennyiségét.

(Forrás: Business Insider)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.