Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A máltai Dwejra a földközi-tengeri szigetcsoport egyik legpompásabb része, mely nevét a beltenger partján álló egykori házról kapta, páratlan természeti kincsei miatt pedig az UNESCO Világörökség egyik helyszínének is javasolták. A sziget egyik különlegessége sokáig az Azúr Ablak volt, amely viszont tavaly márciusban a tengerbe omlott.

Az Azúr Ablak egy természeti kőhíd volt, amely közel 100 méter magasan ívelt fel a partra egy tengerben álló kőoszlopig. A viharok lassan pusztították a hidat, az utóbbi években pedig nemcsak életveszélyes, hanem egyenesen tilos volt rálépni. A tavalyi leomlására így számítani lehetett, egyesekre pedig igazán inspiráló hatással volt: egy orosz építész, Szvetozar Andrejev is közéjük tartozik, aki már azon munkálkodik, hogyan építse fel a különleges máltai látványosságot.

A tervek szerint acélból építenék újra a sziklahidat, a méretei pedig megegyeznének az eredeti képződménnyel. Az épület a Málta Szíve nevet kapná, belül pedig egy 5 ezer négyzetméteres kilátótér tárulna elénk öt különböző emeleten. Az orosz építész szerint az alkotás a modernitás és a természet különleges fúziójának a szimbóluma és emlékműve lehetne, így már csak arra vár, hogy a projekttervre a máltai hatóságok is rábólintsanak.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.