Brit (és amerikai) tudósok szerint öröklött emésztőrendszeri baktériumok miatt hízunk el
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Genetikai mintázatunk határozza meg, hogy karcsúak vagy túlsúlyosak leszünk-e, és hogy örököljük-e a testsúlyt befolyásoló emésztőrendszeri baktériumokat – erre a következtetésre jutottak brit és amerikai tudósok.

A vizsgálat során a kutatók 416 (171 egypetéjű és 245 kétpetéjű) ikerpártól származó ezer fekáliamintát elemeztek. Így fedezték fel, hogy egy eddig kevéssé tanulmányozott mikroorganizmus, a Christensenellaceae minuta gyakrabban fordul elő a karcsú személyeknél, mint a túlsúlyosaknál. Egérkísérletek során pedig a baktériummal beoltott állatoknak alacsonyabb volt a testsúlyuk, mint a kontrollcsoport egyedeinek.

Az ikervizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a Christensenellace baktériumcsalád öröklődik. Az emésztőrendszer mikroorganizmus-összetétele ugyanis sokkal nagyobb hasonlóságot mutatott az egypetéjű ikrek esetében, akiknek 100 százalékos a genetikai azonossága, mint a kétpetéjűeknél, akiknél az öröklött tulajdonságok egybeesése nem nagyobb, mint a nem-ikrek testvérpároknál.

"Először sikerült közvetlen bizonyítékot találni arra, hogy az emésztőrendszer baktériumaira befolyással vannak a gének" – mondta Ruth Ley, a Cornell Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője.

Végül egy szó szerinti mondat az MTI-hírból, hogy tudj egy kicsit menőzni a haverok előtt:

(Forrás: MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.