Az elmúlt két évben sorra nyeri a nemzetközi versenyeket a hazai kézműves sörforradalom egyik úttörője, a Horizont. Meghívtak minket, hogy megmutassák, hol és hogyan készül a férfi kedvenc itala.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy most hallottunk először a Horizontról, és Ádival (Dudok Ádám, a Horizont sörök megálmodója és a cég ügyvezetője) sem tegnap ittuk meg az első sörünket, az viszont határozottan állítható, hogy az

elmúlt három évben igen erős reflektorok fordultak a kézműves sörök felé,

ennek eredményeként lassan több az új sörgyár és új sör, mint felújított stadion.

Tizenöt éve a borok és a pálinkák, öt évvel ezelőtt a kézműves gasztronómia és azon belül különösen a kézműves sörök forradalma adja vissza Budapestbe és az emberiségbe vetett hitünket. Ennek a forradalomnak az egyik magasan lengedező zászlaját pedig többek között pont a Horizont sörök kicsit csendes, inkább cselekvő és szorgalmas megálmodója viszi, már nem csak magyar csatákba.

– Hogy is van ez a francia kapcsolat, Ádi?

– Megkeresett minket egy francia sör importőr, aki a világ számos pontjáról szerez be söröket, és tárja azt a francia fogyasztók elé, hogy nem szeretnénk –e sört értékesíteni Franciaországban. Nyilván szerettünk volna, így elküldtük neki a minta palackokat, amit egy több főből álló panel kóstolt le, majd az ő kedvenceikkel nekivágtunk az együttműködésnek. Ennek eredményeképpen már meg is ízlelhették az első Horizontokat a gall sörszeretők.

– Nade vissza kicsit az elejére: hogy jött egy közgazdásznak olyan pályaelhagyó gondolata, hogy ő márpedig a pénz és az irodai élet helyett inkább egy gyártósor mellett, a sör állandó közelségében képzeli el a jövőt? Úgy vagy ezzel, mint ahogy Ferdinand Porsche volt az autógyártással? ("Körülnéztem, és nem találtam azt az autót, amiről álmodtam: egy kicsi, könnyű, energia-hatékony sportkocsit. Így hát elhatároztam, hogy megépítem magam".)

– Mint minden fontos ötlet, ez az elhatározás is egy sör mellett született. Bő öt évvel ezelőtt üldögéltünk a későbbi alapítótársammal egy belga sörözőben, és a világmegváltó gondolatok között valamikor rápillantottunk a kezünkben tartott sörre, és kiszakadt belőlünk a kérdés:

Miért is kell nekünk belga söröket innunk, ha valami különleges sörre vágyunk? Vannak egyáltalán, és ha igen, akkor hol vannak a különleges magyar sörök?

Ekkor megfogant bennünk a gondolat, hogy akkor majd mi megmutatjuk, csinálunk mi olyan különleges söröket, amiket magunk is szeretnénk inni.

– Tegyük tisztába a dolgokat: miben más egy kézműves sör a “hagyományos sörökhöz képest”, illetve miben rejlik a Horizont ereje, mitől kezd ennyire karakteres szereplő lenni a piacon?

– Ez egy nagyon fontos kérdés, de sajnos a „kézműves sör”-nek nincsen pontos definíciója, így nagyjából bárki, bármire ráaggathatja, ezért mára már elcsépeltté vált és ebből kifolyólag nem is jelent igazán orientációt a fogyasztók számára. Pont emiatt határoztuk el tavaly nyáron néhány hasonló szemléletű főzdével és sörfőzővel együtt, hogy meghonosítjuk itthon a „kraft sör” kifejezést, amelynek a használatát komolyabb kritériumokhoz kötjük.

A kraft sör azt jelenti, hogy csak minőségi és természetes alapanyagokból, magas szintű szakmai odafigyeléssel és alázattal főzünk sört.

Nem tartalmaznak tartósítószert, enzimeket, egyéb mesterséges adalékokat, valamint nem is pasztőrözzük a söreinket, azért, hogy az ízélmény maximális maradhasson. Fontos kritérium még az is, hogy a sörök hosszú ideig eltarthatóak legyenek, és a minőségük állandó maradjon.

Ha a „hagyományos sörök” alatt a nagy sörgyárak lager típusú söreit értjük, akkor röviden a kraft sörök azért mások, mert sokkal bátrabban kísérletezhetünk különleges ízekkel és stílusokkal, sokkal nagyobb mennyiségben és különlegesebb alapanyagokat használunk fel egy sörhöz (pl. akár 20x annyi komlót is), illetve a söreinket nem pasztőrözzük, nem adunk hozzájuk semmilyen mesterséges anyagot, vagy aromát.

– Mennyire volt rázós az első két-három év, hol voltak a töréspontok, mik voltak a jelei annak, hogy nem érdemes ezt abbahagyni?

– Rettenetesen rázós volt, sokszor voltunk a határán annak, hogy hagyjuk az egészet, és inkább kivándorlunk Dél-Amerikába.

Sörfőzde nyitását csak annak javaslom, aki kifejezetten szereti az izgalmakat.

Kezdetben gerilla sörfőzőként indultunk, vagyis mások sörfőzdéjében főztük le a saját receptjeinket, de ez a hontalanság és egyik főzdéről másikra vándorlás rengeteg energiát felemésztett, amit másra is szívesen fordítottunk volna. Egyszer nem olyan lett a bérfőzetett sörünk, mint szerettük volna, máskor pont a szezon közepén nem találtunk kapacitást, és nem tudtunk szállítani, pedig megrendeléseink lettek volna bőven, és még sorolhatnám. Másfél éve jött el az a pont, ahol azt láttuk, hogy ez így nem mehet tovább, muszáj szintet lépnünk, és nyitni egy saját sörfőzdét.

Rengeteg akadály leküzdése után végre tavaly szeptemberben nyílt meg a Horizont Sörfőzde, és akkor készítettük el az első sörünket a saját üzemben.

– Most szép íven vannak a hazai kézműves manufaktúrák termékei, aki jót csinál, az könnyen szárnyra kap. A bulinegyedben már snassz sima csapolt lagert inni, de vajon meddig lesz ez így?

– Ez egy nemzetközi trend, a kisüzemi sörök mindenhol durván előretörnek. Nyilván távoli a példa, de

az USA sörpiacának már 20%-át uralják a kicsik, ami összevetve a hazai kb. 1%-al, azért elég beszédes szám.

Ez, amit most tapasztalunk egy hosszú távú fogyasztási szokás átrendeződés, nem pedig egy átmeneti hype. Ahogy egy kollégám szokott fogalmazni, aki egyszer kóstolt már jó steaket, utána nem fog visszatérni a löncshúshoz, egyszerűen kinyílik annyira a horizontja, hogy igényli majd a különlegességet és változatosságot – ugyanez igaz a sörben is.

– A Horizont sorra nyeri, vagy ér el tekintélyes eredményeket a nemzetközi megmérettetéseken. Ennyire sikerült valamibe beletalálni, vagy a magyar sörforradalomnak szólnak ezek a kitüntetések, esetleg külföldön nem veszik komolyan az új hullámot?

– Mindenképpen örvendetes tény, hogy a magyar sörök egyre nagyobb sikereket érnek el nemzetközi szintéren is, ez jól mutatja, hogy hazánk elkezdett felkerülni a nemzetközi gasztronómiai térkép ezen részére is. Mi kifejezetten figyelünk arra, hogy a söreinkben megjelenő kreativitás ne legyen öncélú, hanem támogassa a kiegyensúyozott, finomhanglt sörök létrejöttét.

Úgy gondolom, hogy egyszeri beletalálással lehet egy-egy jó sör készíteni, de a hosszú távon fenntartható minőséghez az kevés. Nincsen szent grál, egszerűen ezekben az italokban sok-sok év tapasztalata, kísérletezgetése van benne mire elérték a mostani formájukat, és a jelek szerint a nemzetközi bírák is értékelik ezt.

– A kézműves sörök különleges italok, gyakran elég intenzív, tömény italok, amiket egész más kultúrával fogyasztanak az emberek. Nem ettől akarnak berúgni, sőt, bizonyos fajtákból a harmadik üveg már nem is feltétlenül csúszik olyan könnyen. Egy ideig a magas árak tudják fedezni az alacsonyabb volumen melletti elvárásokat, de hosszabb távon várható ezeknak a söröknek a hétköznapibb árazása?

– Ez még sok fogyaszónak új, de azért sokan már megbarátkoztak vele, hogy a „kraft sör” az egy új kategóriát jelent az eddig fogyasztott sörökhöz képest, úgy minőségben, mint árban, ehhez hozzá kell szokni. Az igazán különleges sörök nem lesznek olcsóbbak a jövőben sem, a minőségi alapanyagoknak, és sepciális elkészítési technológiáknak igen magasak a költségei. Jó hír viszont az árérzékenyebb fogyasztóknak, hogy korrektül összerakott, jó ár-érték arányú „belépő” sörök már most is vannak a piacon kisebb főzdéktől. Ezek további terjedése is valószínűsíthető, vagyis lesz miből válogatni indításnak, mielőtt az ember ráfordul a komolyabb kraft tételekre.

– Hány féle Horizontot lehet most kapni, és leginkább hol kaphatóak ezek a sörök? Mi az abszolut kedvenc?

– Jelenleg kereken 10 fajta sörünk van, ezekből persze van egy-két szezonálisan elérhető is, de a nagy része állandó szortiment tag. Ezen túl tervezünk még néhány újdonsággal is megjelenni a következő hónapokban. Söreink elsősorban a menő kézműves sörözőkben, éttermekben, valamint különleges italokat kínáló delikátesz boltokban kaphatóak, de már két multi hiperláncban is találkozhattok velük, valamint hamarosan a Bortársaság összes üzletében is ott leszünk.


– Az évek alatt odáig jutottatok, hogy saját gyáratok lett, sőt, bérfőzetést is vállaltok a szabad kapacitásban. Ennyire fogy a Horizont, hogy megéri a saját gyár, vagy más okai voltak a beruházásnak?

– Ez volt az álmunk, és minden követ megmozgattunk érte, hogy létrejöjjön. Persze most meg a fejünk búbja fölöttig el vagyunk adósodva, de mindent megért, csak ez lehetett a következő lépés. Mióta saját üzemben főzünk, jelentősen tudtuk bővíteni a szortimentünket, javult és állandósult a minőség, nincs gond a kapacitással, úgyhogy mindenképpen ez volt a jó döntés.

Büszkék vagyunk rá, hogy számos gerilla sörfőző minket választott partnerének, és nálunk készülnek a söreik. Valószínűleg mi – a bérfőzető múltunkból kifolyólag – empatikusabbak vagyunk a gerilla főzőkkel szemben, tapasztalatból tudjuk, hogy milyen nehéz kenyér ez, és igyekszünk megkönnyíteni az ő dolgukat, most hogy a másik oldalon vagyunk.

– A bérfőzetésre visszatérve: ha én szeretnék egy saját sört, mert nagyon hiszek mondjuk abban, hogy nem csak nekem ízlene egy céklás-egres ízű, magas alkoholtartalmú sör, akkor ti hol tudtok nekem ebben segíteni? Mi kell ahhoz, hogy lehessen saját sörünk?

– Nagyon sokféle együttműködő partnerünk van. Többen úgy érkeznek, mint ahogy mondod, van egy elképzelése a végtermékről, és a mi sörfőző mestereinkre bízza a pontos receptet elkészítést. De van olyan is, aki saját maga írja pontosan a recptúrát, itt van velünk minden egyes főzésnél, és a mi sörfőzőink csak a rendszerünk sajátosságainak kiismerésében segítenk. Visszatérve a céklás-egres ízű sörre: mindenre van megoldás, ha komolyan érdekel, kitaláljuk és lefőzzük neked.

– Vigyázz, mert a végén tényleg akarni fogjuk! Mi a következő lépcső a Horizont életében? Nizza, Barcelona, Oslo és világuralom, vagy beéritek azzal, ha itthon mindenki ismer és elismer benneteket, és azért mindig van 1-2 üveg a jobb hűtőkben?

– Egyértelműen cél a nemzetközi piacokra való kilépés is, és teljesen beletrafáltál, Oslóban és Barcelonában például pont van több kapcsolatunk is.

Természetesen a hazai piac és a hazai fogyasztók a legfontosabbak számunkra,

az idei évben célunk, hogy a vidéki jelenlétünket megduplázzuk, hogy ne csak a „vízfej” Budapesten lehessen könnyen hozzájutni a söreinkhez. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy minél jobban bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe is a hazai kraft sör, mert ezeknek az impulzusoknak a segítségével tud majd a Horizont és az egész magyar sör társadalom felnőni arra a szintre, ahol mi a hazai sörkultúrát látni szeretnénk.

Mi itt a Playernél nagyon szurkolunk nektek, szeretjük is a söreiteket, és mellé a sztorit is, szóval jó lenne Barcelonában két év múlva ezzel koccintani a parton, reméljük, össze is jön!

(Fotó: Donkó Péter)

És ezt olvastad már?
Vízre szállni a nyári hőségben felér egy valódi terápiával