Így csinálj olyan hozamot, hogy saját lakásod lehessen!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Rengeteg dolog van az életben, amelyeket elérve simán elmondhatod magadról, hogy „igen, én ekkora király vagyok”. De az biztos, hogy két esetben akár többször ismételve, hangosan is kijelentheted ezt: az egyik, amikor megvan az első saját lakásod, a másik pedig, ha amatőr pénzügyi zsonglőrként megvered a pénzcsinálás mestereit és jobb hozamot érsz el, mint a pro befektetők.

Egyiket sem egyszerű elérni. Persze, ha nyakadba szakad egy örökölt lakás vagy megveszik neked a szülők, az jelentős könnyebbség, mint ahogy az is, ha éppen nyerő szériában szállsz be a tőzsdézni.

Ha te nem lennél ilyen szerencsés, akkor a Bank360 csapata most segít és eláruljuk, hogyan érheted el mindkét célt kevés pénzzel, rövid idő alatt. Semmi ördöngösség nincs a megoldásban, amelyet úgy hívnak, hogy lakástakarékpénztár.

Hagyd, hogy mások adjanak pénzt a lakásra

Hogyan fogsz két legyet ütni egy csapásra, ha lakástakarékpénztári szerződést (LTP) kötsz? Nagyon egyszerűen. Az LTP jelenleg az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma Magyarországon, aminek két nagyon komoly oka van: állami garancia van rá, hogy a pénzed biztonságban gyarapodik, de ami még jobb, hogy ajándék tízezreseket kapsz a megtakarításod mellé.

LTP szerződéssel vállalod, hogy több évre félreteszel, méghozzá lakáscélra. Ezért a magas pénzügyi tudatosságért cserébe (innen is gratulálunk!) az állam az éves befizetéseidre 30 százalék, de maximum 72 ezer forint „ajándék pénzt” ad. Ebből következik, hogy évente 240 ezer forint, azaz havonta 20 ezer forint a maximum befizethető összeg.

Azt, hogy meddig gyűjtögetsz, te választod meg. A legrövidebb futamidő 4 év lehet, a leghosszabb 10 év. Mire használhatod fel lejáratkor az összeget? Ez a legjobb, hiszen nem kell csak lakásvásárlásban gondolkodnod. LTP-t fordíthatsz felújításra és fejlesztésre is, vagy akár telekvásárlásra, sőt, lakáshitel elő- vagy végtörlesztésére is. Lehetőségek tárháza, neked csak tudnod kell, mit akarsz.

A nagy matekosok már ki is számolhatták, hogy egy ilyen konstrukcióval bőven meg lehet verni a pénzpiaci befektetők átlagos 5 százalékos teljesítményét. Lehetséges a kedvezménnyel akár 12 százalékos éves hozamot elérni, szemben a 0 százalékos hozamhoz közelítő állampapírokkal. Sőt, sokkal egyszerűbb is így elérnii, mint a túl kockázatos (és jelenleg brutálisan túlárazott) tőzsdei részvényekkel. Szóval tedd ki a két pipát: türelemmel lakás is lesz, és a guruknál is jobban fialtatod a pénzed.

De hogy veszel ebből egy saját házat?

Persze már halljuk is a keresztkérdést: „hogy lenne már ebből lakás, amikor 4 év alatt évi 240 ezer forinttal, állami támogatással is 1 millió 200 ezer jön össze kábé. Tudod te mennyibe kerül egy lakás, ember?”

Hát persze, hogy tudjuk, mi is ismerjük a lakáspiacon uralkodó apokaliptikus vásárlói hangulatot és valóban, a legrövidebb futamidővel nem gyűlik össze túl sok pénz. Viszont van egy nagyszerű tulajdonsága az LTP-nek, méghozzá az, hogy több szerződést is köthetsz úgy, hogy kedvezményezettként családtagokat jelölsz meg. A törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy többen egy lakáscélra költsétek el a pénzt, így ugyanarra a lakásra költhetitek a megtakarítást és az így megtöbbszörözött állami támogatást. Ugye, így mindjárt más a leányzó fekvése?

Ha pedig nem a minimális négy évre, hanem hosszabb futamidőre vállalsz befizetést, szépen lehet tovább hizlalni a lejáratkor kiutalt összeget. (Mi viszont azért ajánlanák a négy évet, mert minél rövidebb időre kötsz, értelemszerűen annál magasabb lesz a hozam. Aztán lehet hosszabbítani vagy újat indítani.)

Ha ez nem volna elég, akkor tovább szépítjük azzal, hogy az LTP szerződéseknél módozatok közül választhatsz: vagy magasabb betéti hozamot kapsz, vagy felvehetsz a megtakarított pénz mellett egy kedvezményes kamatozású lakáshitelt, amivel mindjárt több pénz van a zsebedben.
Azt, hogy kéred-e a lakástakarékod mellé a kölcsönt, elég eldönteni a lejáratkor és egyáltalán nem kötelező. De ha a szerződéskötéskor inkább a hitelmódozatot választod, magasabb hitelösszeget kaphatsz. Ez akkor lehet jó, ha túl sokáig tartana összegyűjteni önerőből a lakásra valót. Arra azonban figyelj, hogy a mostani alacsony kamatszintek miatt akár a piacon is találhatsz jobb lakáshitelt, ezért érdemes körülnézni.

Ennyi jóság nem lehet ingyen

Azért az lakástakarékpénztárnak is van némi költsége. Minden havi befizetésednek 150 forintos adminisztrációs díja van. Ami nagyobb érvágás a mesés 10 százalék feletti hozamodnak: a számlanyitás díja. Ez ugyanis a szerződéses összeg 1 százaléka, ami akár 85 000 forint is lehet, ha havonta 20 000 forintot teszel félre. Egy dolgot tanácsolunk ezért: keresd az akciókat, amikor is elengedik a számlanyitási díjat. Jelenleg 4 szolgáltató van a piacon - mindegyik elég nagyvonalú ajánlatot tesz a számlanyitási díjra, így érdemes figyelni.

Jó ötlet például, ha időről időre ellátogatsz egy hitelkalkulátor-oldalra, ahol feltüntetik azt is, ha éppen elérhető az ingyenes számlanyitás. És persze az sem hátrány, ha olyan kalkulátort választasz, amely képes neked egy pillanat alatt kiszámolni, hány szerződéssel és milyen futamidővel érheted el a legmagasabb összeget, ami a kiszemelt lakáshoz kellhet.
Ha ezek megvannak és mindent átgondoltál, már csak gyűjtögetned kell. Minden esetre megelőlegezhetsz magadnak egy „mekkora király vagyok” elszólást, mert hát elég sokat tettél a lakástakarékoddal azért, hogy tényleg így legyen.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.