Hatalmas, de jó hír, hogy ennél nagyobb már nem lesz.

Elérte idei legnagyobb kiterjedését az Antarktisz feletti ózonlyuk, amelynek nemcsak mérete, de mélysége is az elmúlt évek egyik legnagyobbika volt. A Copernicus Sentinel-5P műhold mérései azt mutatják, hogy az ózonlyuk október 2-án érte el legnagyobb, nagyjából 25 millió km²-es kiterjedését – ez méretében a 2018-as 22,9 millió és a 2015-ös 25,6 millióhoz hasonlítható:

A műhold elemzésit végző Német Űrközpont (DLR) munkatársáétól, Diego Loyolától lehet tudni, hogy a 2020-as ózonlyuk augusztus közepe óta gyorsan növekedett, átlagon felüli kiterjedésével az Antarktisz legnagyobb része fölé terült. Az idei ózonlyuk emellett az egyik legmélyebb is, valamint rekordalacsony ózonértéket mutat.

A főként hűtőberendezésekben és aeroszolos palackokban használt klorofluorokarbonok elterjedése az 1970-es, 1980-as években megrongálta az ózonréteget, amely az Antarktisz feletti ózonlyuk képződéséhez vezetett. Az ózonréteg védelmére 1987-ben létrehozták az úgynevezett montreali jegyzőkönyvet, amiben megállapodtak, hogy kivezetik ezeknek a káros anyagoknak a gyártását és használatát, ezzel beggyógyítják az ózonsebet.

A szakértők szerint a globális ózonréteg 2050 körül éri el újra normális állapotát.

Eközben...

(Forrás: ESA, MTI, fotó: Pixabay)

És ezt olvastad már?
Itt nézd meg Amyt, mert a Tinderen nem fogod látni