Így tedd le a függőséged, bármi is legyen az
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szexmánia? Droggfüggőség? Alkoholizmus?

Létezel? Akkor szinte biztosan vannak függőségeid. Hogy ez súlyosabb, mondjuk drogfüggő vagy, vagy éppen alkoholista, esetleg szexmániás, vagy kezelhetőbb szinten lévő munkaalkoholista, telefonfüggő, az már változó, a lényeg, hogy nagy valószínűséggel mindannyiunknak vannak függőségeik.

Mondják, hogy az első jel a gyógyulás felé vezető úton az, ha felismerjük a bajt. És ha már így van, akkor érdemes elolvasni Dr. Kapitány Föveny Máté addiktológus Ezerarcú függőség című könyvét.

A szerző

A könyv a következő kérdésekre igyekszik válaszolni:

Örökölhető-e a függőség? Melyek a hajlamosító tényezők? Hogyan ne neveljünk szenvedélybeteget? Mi állhat a videójáték-függés hátterében? Mi motivál minket egy-egy önpusztító tevékenység fenntartásában, és miként ismerhetjük fel a szenvedélybetegségünket? Hogyan segíthetünk egy függőnek?

Kapitány Krisztián addiktológiai konzultáns maga is függő volt, így pontosan tudja, milyen módszerekkel lehet sikert elérni szenvedélybetegeknél.

Saját példámból adódóan hiszem, hogy van felépülés a szenvedélybetegségből a személyiség pótlólagos fejlesztése és a mindennapi életvezetés által megkövetelt kompetenciák elsajátítása eredményeképpen. Ám, mint ahogy a szerhasználati zavar kialakulása sem egy elszigetelt esemény a családon belül, ezért az abból való felépülés sem lehet az. Ebből következik, hogy a konzultációs munkámat a rendszerszemlélet keretei között folytatom. Megkerülhetetlen része a kezelésnek a szenvedélybeteg közeli családtagjaival folytatott konzultáció, hiszen a szerhasználó állandó kölcsönhatásban van a családjával, furcsa módon sokszor a szerhasználat tartja fent a családi élet törékeny egyensúlyát.

Kapitány-Föveny könyve szerint minden második embert érintő függőség ezerféle arcát mutatja a mindennapjaink során. A kötet fejezetei egy-egy életkori szakaszt és egy ahhoz köthető kockázati tényezőt járnak körül korszerű kutatási eredmények és terápiás esetek érzékletes bemutatásával. A kötődési problémákat, a trauma hatásait, az identitás kríziseit és az emlékezet szerepét társfüggő, alkohol- és drogfüggő, szerencsejáték-, szex-, internet- és videójáték-függő páciensek történetein keresztül ismerhetjük meg.

A játékszenvedély is pusztító következményekkel járhat

Az Ezerarcú függőség nemcsak a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeit mutatja be, de betekintést nyújt a jövő szenvedélybetegségeibe is.

A közösségi mádia iránti függés nagyon korán elkezdődhet

Szabó Győző színművész

Itt bele is olvashatunk.

Ha személyesen is meghallgatnánk a szerző gondolatait, akkor itt a remek alkalom, január 29-én ugyanis előadást tart Budapesten. Részletek itt.

Ezt tudtad?

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.