Ha Olaszországra gondolok, elkezdek hinni a reinkarnációban, mert amikor olyan filmeket látok, amikben feltűrt inges, napszemüveges olaszok ücsörögnek egy piazzán, mindenféle italokat szürcsölgetve, süt a nap, Eduardo Vianello szól a táskarádiókból, és bombasztikus ragazzák korzóznak a főtéren csinos nyári ruhákban, olyankor mindig arra gondolok, hogy előző életemben biztosan olasz voltam.
Olyankor is ilyesmi érzésem támad, amikor Aperol Spritzet tolok, ami szerintem maga a cseppfolyósított olasz nyár, az ember becsukja a szemét, és máris Rimini, Recanati vagy bármelyik tetszőleges olasz város főterén találja magát.
A nyáron nyílt egy ilyen Aperol lelőhely a fővárosi Akvárium Klubban is, az egyértelműség kedvéért Aperol Garden a neve, és olyan klassz, hogy az embernek tulajdonképpen be sem kell csuknia a szemét.
A név ne vezessen félre senkit: hamisítatlan itáliai találmányról van szó – az Aperol alapú, habzóborral és egy kis szódával készült ital az olasz nyitottságot, és természetesen a mediterránok számára nagyon fontos barátságot is szimbolizálja. Nem mellékesen pedig remek hűsítő egy forró nyári nap után, melyben az Aperol édes-kesernyés ízét a prosecco bársonyos buborékjai lágyítják.
Az Aperol...
Olaszországban szinte megalkotásának pillanatától kezdve – azaz lassan száz éve – töretlen népszerűségnek örvend: a Barbieri testvérek Padova városában 1919-ben, a Nemzetközi Vásáron mutatták be először az italt. Az összetevők között megtaláljuk az édes és keserű narancsot, a rebarbarát, de a jácintot, enciánt és számos gyógynövényt is. A recept, mely garantálja az ízek tökéletes összhangját, az igazán nagy hagyományokkal rendelkező italokra jellemzően természetesen szigorúan titkos, és közel száz éve változatlan.
A 11%-os alkoholtartalmú Aperolt leginkább az Aperol Spritz alapjául használják, de jól lehűtve szódával is tökéletes frissítő a nyári forróságban.
...és a Spritz
A Spritz pontos eredete nem tisztázott, de az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. A spritz szó valószínűleg a német spritzen rövidítése, amit mi magyarok is átvettünk “spriccel” formában. A Wachau híres borait túlságosan erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá a hegy finom nedűjét. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata.
Így készül: 3–2–1
- Jég
- 3 rész Prosecco (olasz habzóbor)
- 2 rész Aperol
- 1 rész szóda
- Egy szelet narancs
Legjobban fehérboros pohárban mutat.