Ilyenek voltak Észak-Amerika indiánjai a múlt század elején
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy fanatikus fotós az 1900-as évek elején 40 ezer fotót készített Amerika még élő őslakosairól. Mutatunk pár elképesztő darabot.

Edward Sheriff Curtis 1868-ban született egy wisconsini farmon, felnőtt korában Seattle-ben helyezkedett el fotósként. 1895-ben megismerkedett a helyi Duwamish főnökkel, Seattle-vel, akiről a nyugati parti várost elnevezték, és lefényképezte a lányát, Angeline hercegnőt.

Sziú főnök, 1905

A találkozás megpecsételte Curtis sorsát, szenvedélyesen érdekelni kezdte az indián kultúra, és ettől kezdve három évtizeden át folyamatosan fotózta azt, ami a 20. század elején megmaradt az észak-amerikai indián kultúrából. Első expedícióit Alaszkába és Montanába szervezte.

Oahatika lány, 1907

Kwakluti harcosok csónakban, 1914

1906-ban Curtis felkereste a mágnás J.P. Morgan, aki hajlandó volt finanszírozni azt a vállalkozást, amely az indián örökséget akarta megörökíteni az utókor számára. Egy húsz kötetes kiadványt terveztek, amely Az észak-amerikai indiánok címet kapta.

Haminak ("veszélyes dolognak") beöltözött Koskimo férfi.

Morgan támogatásával Curtis húsz éven át kutatta Észak-Amerika törzseit, és közel 40 ezer felvételt készített nyolcvan törzsről. Közben több ezer hangfelvételt készített indián énekekről, a nyelvekről, és számos történetet, legendát, híres indiánok életrajzát jegyezte le.

Quagyuhi férfi medvejelmezben

Egyes vélemények szerint Curtis túl romantikus színben ábrázolta alanyait, és kínosan igyekezett, hogy semmiféle modern tárgy ne látszódjon a fotókon. Így aztán nem azt mutatta meg, hogy éltek valójában a múlt század elején az amerikai indiánok, hanem egy elképzelt világot rajzolt meg arról, hogyan élhettek egykor a kontinens őslakosai. Mindezek ellenére Curtis munkássága felbecsülhetetlen értékű archívumot hagyott hátra.

Navajo indiánok a Chelly kanyonban

Oagyuhi táncosok

Nakoaktok táncosok, 1914

Apacs férfi, 1910 körül

Tewa lány, 1906

Apacs nő arat, 1910 körül

Hidatsa férfi egy elejtett sassal, 1908

Sátrak, 1910

Sziú vadász, 1905

Edward S. Cutter

Kwakluti férfi, 1914

Apsaroki férfi lóháton, 1908

Fekete Sas, assinibo férfi

Hupa halász gerellyel, 1923

Kutenal kacsavadász

Piegan főnökök, 1900

(Forrás: Mashable)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.