Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy hatalmas mennyiségű hormon árasztja el a várandóság ideje alatt a nőket, akik ennek következtében drasztikus lelki és fizikai változásokon esnek át, azonban nem sok információval rendelkeztünk arról, hogy a terhesség milyen befolyással lehet az agyműködésükre. Ezidáig.

Az Universitat Autònoma de Barcelona és az Universiteit Leiden kutatói 25 először szülő nőt vontak be a tanulmányukba: a vizsgálat során felvételeket készítettek a nők agyáról, mielőtt állapotosak lettek, majd közvetlenül a szülés után, illetve két évvel később is. A kutatásban szereplő nők agyi felvételeit

  • 19, először apává váló férfiéval,
  • 17 gyermektelen férfiéval és
  • 20 gyermektelen nőével vetették össze.

A tudósok azt figyelték meg, hogy az először anyává vált nők agyának a szürkeállománya csökkent.

– a képesség, amely révén másokhoz érzéseket, mentális állapotokat és tartalmakat tulajdonítunk. A vizsgálat szerint az agyukban bekövetkezett szerkezeti változások a pubertáskori változásokhoz hasonlóak, és legalább két évig fennmaradnak.

Az agyban végbemenő változások felkészítik a nőket az anyaságra

Ez a tudósok szerint különböző módon biztosít előnyt a kismamáknak:

  • segíti őket gyermekük szükségleteinek felismerésében,
  • éberebbé teszi őket a lehetséges veszélyekkel szemben,
  • s szorosabb kötődést tesz lehetővé gyermekükhöz.

A kutatás a nők agyának fehérállományában is lényeges változásokat talált. Az először apává váló férfiak agyának szürkeállománya partnerük állapotossága alatti és a szülés utáni agyi felvételek tanulsága szerint viszont nem változott. Így most már tudományos bizonyítékaink is vannak arra, hogy a női és a férfi agy teljesen másképp reagál a gyermekvárásra – azaz a férfi agy jóformán sehogy. (Így már aztán nem is olyan nagy csoda, amennyiben „debütáló apaként” – még ha nem is áll szándékunkban – olykor nagyon is benézünk alapvető dolgokat... Olyasmiket, amik mondjuk egy anyának tök természetesek. Ezúton is elnézést kérünk értük!)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.