Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A húsvéti hétvégén a közúti forgalom sűrűségével egyenes arányban nő az ittas állapotban volán mögé ülők száma is. Természetesen a rendőrség sem tojásfestéssel tölti ezeken a napokon az időt, hanem fokozott közúti ellenőrzéssel. De mire kell ilyenkor a leginkább ügyelni?

Mint azzal bizonyára sok olvasónk is tisztában van, alkoholos befolyásoltság alatt nemcsak derűsebb kedvük lesz az embereknek, hanem a reakcióidejük és a veszélyérzetük is csökken, sokszor fel sem mérik tetteik következményeit, rosszabb esetben pedig nem is emlékeznek rá. Aki ilyen állapotban kormány mögé ül, duplán veszélyes, hiszen nemcsak önmagát nem tudja kontrollálni, hanem az általa irányított járművet sem.

Az ittas vezetésnek két elkövetési módját szankcionálja a jog: a szabálysértési és a bűncselekményi alakzatot. Azok is elkövetők lehetnek, akiknek egyáltalán nincs jogosítványuk, hiszen ez független a vezetői engedélytől – legfeljebb még egy ideig nem is szerezhetnek, ha elcsípik őket. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis a vezetéskor megengedett véralkohol szint 0,0%, ha az ittas állapot fennáll, annak mértéke dönti el, hogy az eset szabálysértés (0,8 ezrelék alatt) vagy bűncselekmény (0,8 ezrelék felett). Az alkohol felszívódása rengeteg tényezőtől függ: kortól, testsúlytól, az ital jellegétől, kísérő ételek mennyiségétől, de általánosságban elmondható, hogy két korsó sör, körülbelül 0,4 ezrelékre tornázza fel a véralkohol szintet és hatása mintegy négy óra alatt múlik el. Stohl András véralkohol szintje például 2 ezrelék volt azon az emlékezetes hajnalon, ami körülbelül fél üveg tömény szesz elfogyasztásának felel meg. Ráadásul az alkohol nem csak ivás útján, hanem különböző ételekkel is bekerülhet a szervezetünkbe. Legyen az dianás cukorka, vörösboros marhapörkölt vagy éppen konyakmeggy. Igaz ugyan, hogy a bűncselekményi határérték eléréséhez legalább félezer konyakmeggy elfogyasztása szükséges – tehát nem érdemes a rendőrnek ilyesmivel mentegetőzni. Az pedig csak városi legenda, hogy a töltött káposzta emésztése során keletkezett gázok is kiakaszthatják az alkoholszondát.

Szabálysértési szinten az követi el az ittas vezetést, aki vasúti, légi, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet úgy vezet, hogy szervezetében szeszes italtól származó alkohol van, azaz a véralkohol szintje a vezetés időpontjában 0,8 ezreléket nem haladja meg, valamint nem gépi meghajtású vízi járművet szeszes italtól befolyásolt állapotban vezet. A szemfüles olvasók kiszúrhatják, hogy innen bizony hiányzik a kerékpár, ami nem gépi meghajtású jármű. Ez persze nem jelenti azt, hogy két keréken nem számít, mennyire részeg az ember, ugyanis a KRESZ szabályai - miszerint járművet csak az vezethet, akinek szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol – rájuk is vonatkoznak.

A bírság jelenleg százezer forintra is rúghat, biciklis esetében pedig harmincezer forint a maximum. Viszont, ahogy arról már korábbi cikkünkben írtunk, április 15-étől hatályba lép az új szabálysértési törvény, azonban a végrehajtására vonatkozó rendeletek hiányában azt még nem lehet jelenleg tudni, milyen mértékű lesz ez alapján a bírság.

Az elkövetési magatartás bűncselekményi alakzata szerint az büntethető, aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, valamint gépi meghajtású vízi járművet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású járművet vezet. Súlyosabban minősül az eset, ha ezzel embertársaiban is kárt okoz az illető. Ha elemezgetjük a szabálysértés és a bűncselekmény tényállását, akkor láthatjuk, hogy az előbbi megvalósulásához már az is elég, ha az elkövető szervezetében szeszes italból származó alkohol van, míg az utóbbinál alkoholos befolyásoltság szükséges. Hiába tud valaki nyolc sör után is kiválóan navigálni egy repülőgépet vagy fél liter pálinka után is elmondani az Anyám tyúkját kívülről, az ittas állapot megítélése nem szubjektív tényezőkön alapul, hanem a véralkohol-koncentráció dönti el, hogy az eset hogyan ítélendő meg.

Bűncselekményi tényállást megvalósító ittas vezető akár szabadságvesztésre is ítélhető, de a legtöbb esetben pénzbüntetésre, és járművezetéstől eltiltásra számíthat. Az ittas vezetésért járó büntetés nem csupán anyagiakban merül ki. A vezetői engedélyt már az igazoltatáskor elveszik – az ügy elbírálásáig -, megakadályozandó, hogy az ittas sofőr ismét a volán mögé üljön. A rendőr ilyenkor egy elismervényt ad, mely nem jogosít fel vezetésre. A gyakorlatban a legtöbb esetben jogosítvány bevonást is alkalmaznak, ettől maximum enyhe fokú alkoholos befolyásoltság esetén, vagy akkor tekintenek el, ha az elkövető nem visszaeső, illetve ha mondjuk a vezetői engedély a munkájához is szükséges. A jogosítvány ismételt megszerzéséhez viszont bizonyos esetekben a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett utánképzésen kell részt venni, ami szintén súlyos tízezrekbe kerülhet.

Ha alkoholszondával megállapítható a véralkoholszint, és az nem lépi túl a szabálysértési mértéket, már a helyszínen kiszabható a bírság, viszont ha a sofőr a szondázáshoz nem járul hozzá, vagy ha további vizsgálat szükséges, a vérvétel már a rendőrkapitányságon történik. Ez pedig még akár feljelentéshez is vezethet.

Ha valakinek még ezek után is kedve támad kocsmázást követően kocsiba ülni, nos az könnyen Stohl András sorsára is juthat.

Akinek vérében van az alkohol…

  • 0,2‰ = az alkoholfogyasztás nem bizonyítható
  • 0,21-0,50‰ = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt
  • 0,51-0,80‰ = igen enyhe ittasság
  • 0,81-1,50‰ = ittasság
  • 1,50-2,50‰ = részegség
  • 2,51-3,50‰ = súlyos részegség
  • 3,51‰ felett = alkoholmérgezés

Az ittas vezetés világrekordere egyébként egy cseh sofőr volt, akinek vérében 8 ezreléknyi alkoholt találtak 2005-ben.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.