És ezt a világ egyik legpatinásabb óragyártója képes volt így kiadni.

Az Audemars Piguet modern története elég szomorú. A gyártó az egyik legmagasabban jegyzett brand az órás világban, a legnagyobb durranásuk egyértelműen az 1972-ben bemutatott Royal Oak volt, ami az új, az ipari, de mégis finom, elegáns megjelenésével lényegében megújította az óraipart.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Watch Content ⌚ (@watch_passionn) által megosztott bejegyzés

A márka sok kritikát kapott a Royal Oak-központúság miatt, ezért megpróbáltak váltani. Teljesen érthető, hogy ki akartak lépni a Royal Oak árnyékából, mivel az AP már azelőtt is nagy múltú, megbecsült órakészítőnek számított. Újdonságként pár éve bemutattak egy teljesen új, saját készítésű dizájnt, a Code 11-gyet.

A Code 11 órák nagy részével elég elutasító volt az órás közösség. Sokak szerint az AP lényegében egy nagyon olcsó, pongyola dizájnnal megalkotott divatórát dobott piacra. A népszerűtlenség az eladásokon is meglátszódott, ami nem csoda, mivel ki akarna olyan órát hordani a csuklóján, aminek olyan a megjelenése, mint egy ezer forintos aliexpress-es órának?

Royal Oak mutánsok

Az AP az elmúlt 50 évben a Royal Oakot alapul felhasználva már korábban is kiadott kettős megítélésű órákat. Ilyen volt a Royal Oak Offshore termékvonal, ami annak ellenére, hogy elég hangos és figyelemfelkeltő lett, megtalálta a maga követőtáborát. Aki nem tudná, az Offshore lényegében a Royal Oak szteroiddal felpumpált változata.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Prestige Wholesale (@prestigewatch.us) által megosztott bejegyzés

A Royal Oak eredeti dizájnere és a gyártó között egyébként volt vita az Offshore miatt. Gerald Genta, aki többek között a Patek Philippe Natilust is tervezte, azt nehezményezte, hogy az AP a dizájnjából egy szörnyeteget csinált.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Watches-OWL (@watchesowl) által megosztott bejegyzés

A Concept nagyon sok anyaggal, formával és szerkezettípussal kísérletezik, az eredeti Royal Oak-forma már csak nagyon eldugva fedezhető fel benne. Az AP próbál újítani, de láthatóan nem találják a helyüket, az eredeti Royal Oakon és pár kevésbé hangos és hivalkodó Offshore-on kívül kevés népszerű óra van a katalógusukban.

Audemars Piguet Royal Oak Concept x Marvel

Amikor kiderült, hogy a Marvel és az AP együtt fognak dolgozni egy közös órán, akkor még kevesen tudták, hogy ez egészen pontosan mit fog jelenteni. Az optimistábbak arra gondoltak, hogy az AP aktívabban fog megjelenni a Marvel-filmekben, esetleg a karaktereket fogják órákkal ellátni vagy talán lesznek szuperhősökhöz kötődő modellek, de ez maximum színekben, esetleg formákban fog manifesztálódni. Végül egyik elképzelés sem valósult meg, hanem ezt adták ki:

Az együttműködés keretében egy Fekete Párduc x Royal Oak Concept órát dobtak piacra, aminek az ára közel 49 millió forintnak megfelelő svájci frankba kerül. Az óra tokja titánból van, a Fekete Párduc ülepe alatt pedig egy saját gyártású AP-Tourbillon ketyeg.

(Mi az a Tourbillon? A tourbillon-szerkezetet az 1700-as évek végén egy svájci-francia órásmester, Abraham-Louis Breguet találta fel. A tourbillon-t eredetileg a zsebórák működésének optimalizálására fejlesztették ki, a lényege, hogy az óra billegőjét és a gátszerkezet egyéb tartozékait egy forgó elemre helyezik, ami többnyire egy perc alatt fordul meg a saját tengelye körül.)

Az Invicta egyébként régóta készít hasonló megjelenésű szuperhősös órákat, így az is lehet, hogy az AP az anyagilag jól eleresztett Invictásokat akarja átcsábítani.

Az Audemars Piguet az óragyártás képzeletbeli szentháromságának egyik tagja, a Vacheron Constantin és Patek Philippe mellett. Az elmúlt évtizedekben a brand elég sokat tett azért, hogy kikerüljön ebből az illusztris társaságból.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.