Márpedig, ha emelkedik a hőmérséklet, akkor egyre több kerül a levegőbe.

Kanada szénraktárainak feltérképezésével a hamiltoni székhelyű McMaster Egyetem tudósai kiderítették, mennyi szenet rejt az észak-amerikai ország ökoszisztémája:

405 milliárd tonnát. Ez a mennyisége egyenlő az ember által harminc év alatt okozott üvegházhatású gázkibocsátással

a 2019-es emissziós szint alapján. Ha a globális hőmérsékletek emelkednek és ez lebomlik, vagy emberi tevékenység zavarja meg, a szén kikerülhet a légkörbe, gyorsítva a klímaváltozást.

Jasper Nemzeti Park, Kanada

A szén 95 százaléka a talaj felső egy méterében található (ennek 24 százaléka tőzegláp), a maradék 5 százalékot raktározzák a fák és más növények, elhalt növényi anyagok és gyökerek. A talaj a legnagyobb szárazföldi széntároló, szénkészlete meghaladja a légköri és a növényi biomasszában megkötött szén együttes mennyiségét. A talajban lévő szerves anyag mennyisége alapján határozzák meg a talaj széntartalmát.

„Annak ismerete, hogy hol vannak a szénraktárak Kanadában, lehetővé teszi, hogy stratégiailag védjük és gondosan bánjunk ezekkel a területekkel, hogy elejét vegyük több milliárd tonna szén kibocsátásának a légkörbe. Ezen térségek megvédése a vadvilág számára is hasznos” – Megan Leslie, a WWF-Canada elnök-vezérigazgatója.

Még egy hír Kanadából:

(Forrás: Phys.org, MTI)

És ezt olvastad már?
Brazil lány a nap csaja. De micsoda brazil lány!