Az emberek egyik csoportja a súlyzókra, míg a másik fele inkább a futásra, úszásra vagy a kerékpározásra esküszik. De vajon kinek van igaza? Melyik út jelenti a valódi fittséget?

A válasz nem egyértelmű, hiszen valaki akkor érzi magát kellőképpen fittnek, ha képes legalább 100 kilóval fekvenyomni, míg mások akkor elégedettek, ha jó időn belül le tudnak futni egy félmaratont. Úgy is feltehetnénk tehát a kérdést, hogy Arnold Schwarzenegger vagy Mo Farah? Kinek mi a célja és az ideálja.

Ha azonban kiegyensúlyozottságra törekszik az ember, akkor ez a két dolog valahol kiegészíti egymást. Persze egy csomó dolgot fel lehet sorakoztatni az egyik és a másik mellett és ellene is. Az ausztrál Men's Health oldalán egy egészen informatív kis grafikát találtunk ezzel kapcsolatban. Lássuk csak:

A súlyok melletti érvként egyértelműen felhozható az erőszint növekedése és az izomtömeg gyarapodása, a megemelkedett tesztoszteronszint és a javuló anyagcsere folyamatok. Sőt, még a csontjaid egészségére is jó hatással van a rendszeres súlyzózás.

A kardiózásnak is megvannak a maga előnyei. A szíved például sokkal erősebbé válik általa (ha a tenisznek hódolsz, akkor aztán különösen), csökkenthető a vérnyomás, de az agyad frissességét is segít megőrizni, na meg persze gyorsan fejlődik tőle az állóképességed, ami nem egy rossz dolog. Arról nem is beszélve, hogy a futáshoz például csak egy jó cipőre van szükséged, semmi másra.

Ami a hátrányokat illeti, a nagy súlyok nyilván nagyobb kockázatot jelentenek a sérüléseket illetően, ha pedig nem elégszel meg az otthoni felszereléssel, akkor meg kell barátkoznod a konditermek légkörével és persze ki kell fizetned egy bérlet árát. A kardió jellegű mozgások esetében a legtöbben a monoton mivoltát kifogásolják, emellett pedig terheli az ízületeket és elég időigényes is.

Hogy ezek alapján melyik lenne a nyerő? Lehetetlen eldönteni. Ha tényleg csúcsformát szeretnél, akkor ötvöznöd kell a kettőt, hogy kihasználhasd az általuk biztosított előnyöket. Ezáltal legalább változatos lesz az edzésprogramod, ami egyáltalán nem baj.

Ennek fontosságáról Chris Hemsworth is beszélt:

És ezt olvastad már?
Luluról képtelenség nem kihívó fotókat készíteni