Ha régóta jársz már terembe edzeni, biztosan találkoztál olyan arcokkal, akik a kelleténél jóval hangosabban nyögnek, morognak, ordítanak súlyzózás közben. Az igazság az, hogy a nyögés tényleg segít javítani a teljesítményt, de nyilván akadnak olyanok, akik csak a jelenlétüket akarják ezzel érzékeltetni. De vajon mi a helyzet a káromkodással? Jobban megy a guggolás, ha közben anyázol egy kicsit?

Azt már a legelején le kell szögeznünk, hogy anyukádnak biztosan nem tetszene a dolog, de ő valószínűleg nem is szándékozik megdönteni épp az egyismétléses maximumát. Azt egyébként már korábban is igazolták, hogy a káromkodás csökkenti a fájdalomérzetet, növeli az érzelmi toleranciát és az agyadnak olyan területeit aktiválja, amelyeket más szavak nem. Ennek fényében nem is olyan meglepő, hogy a gyúrás közben kiejtett csúnya szavak a fizikai teljesítményedet is megdobhatják.

Journal of Psychology of Sports and Exercise hasábjain számoltak be annak a tanulmánynak az eredményéről, amelynek keretei között 81 sportolót vizsgáltak meg. A teszt kétféle feladatból állt, 30 másodperces intenzív kerékpározásból és a markolás erősségének 20 másodpercen át tartó méréséből. Az egyik csoport tagjainak 3 másodpercenként ki kellett ejtenie a száján a kedvenc káromkodását, míg a másik csoport tagjai csak semleges szavakat ismételgethettek.

A káromkodó biciklisek teljesítménye 4,6 százalékkal, a káromkodó markolók szorításának ereje 8,2 százalékkal volt erősebb, mint a csúnya szavakat elkerülőké.

Érdekesség, hogy pulzust, vérnyomást, egyéb automatikus testi válaszokat illetően nem mutatkozott eltérés. A feltételezések szerint azért lehet mégis hatékony az anyázás, mert egyszerűen eltereli az agy figyelmét a nehézségekről. Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól kezdve állandóan káromkodnod kellene a teremben. Egyrészt azért, mert hamar unszimpatikussá válhatsz, másrészt azért, mert a hatása is elmúlik, ha túl sokszor alkalmazod. Tartogasd tehát a legnehezebb pillanatokra, akkor viszont ne tartsd magadba.

(via)

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…