Bár Svédország innen kissé rideg hatásúnak tűnik, de remek hely. Az építészet minimalista, de rendkívül profi, muszáj igazodnia a terephez és a zord időjáráshoz, valamiért mégis nagyon vonzó.

Stenungsund

Arne Algeröd építész és művész felesége, Soile háza a svédországi Stenungsundban található, egész pontosan egy olyan sziklás részen, ahol épp a tengerre néz.

Mivel Svédország ezen részén elég viszontagságos az idő, az olajozott fa mellett hullámos szálcement panelekkel burkolták be házat, hogy megvédjék a tenger sós permetétől és a kemény széltől. Az elhelyezkedése és a kilátás tehát parádés, azért az elemeknek bőven is ki van téve, ezért egyfajta pajzsként működnek ezek a panelek.

„Egy ilyen helyen olyan anyagokat kell választani, amelyek ellenállnak a terhelésnek”

– mondta Arne Algeröd

A szinte kabinszerű megjelenés ellenére fantasztikusan néz ki a ház kívül-belül, a fekvése pedig tényleg csodás.

(Fotó: Åke E:son Lindman)

Lidingö-sziget

A másik rezidencia két házból áll, a Pyrus 9 és Pyrus 10 a Ström Architects tervezőiroda által készült el Imola Förvlatning számára. A két faburkolatú villa – az egyik sötét, a másik ezüstszürke – egy meredek domboldalon egyensúlyoz a Lidingö-szigeten, Svédországban.

A két villa szinte egyforma, azonban a burkolatuk és belső tereik teljesen megkülönböztetik őket egymástól. Az egyikben kívül-belül sötét, fekete a faburkolat, a másikban viszont a világosabb, hamuszürke árnyalat dominál.

„A két villa közös tervezési nyelven beszél, mégis megvan a saját identitásuk”

– magyarázta Ström.

A dombos adottság miatt egészen speciális hatást kelt utcafrontról. Ugyan mindkét ingatlan háromemeletes, a domboldal miatt a legfelső emeletnek csak egy piciny része látható az utcáról, a két autóbeálló is igen alacsony.

Amiben nagyon hasonlít a másik ingatlanra, az a hatalmas terasz és az arról nyíló mesés kilátás, amely a kicsi szigetekre a fenyőerdőre néz. Akárcsak a középső szinten fekvő hálószoba egyik fala. Ez felbecsülhetetlen.

És ezt olvastad már?
Nézz szét a házban, amibe cápa csapódott, vagy akár vedd is ki!
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!