Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Minden nap? Heti négy? Heti egy?

A párkapcsolatok – és így az élet – egyik örökké felmerülő kérdése, hogy vajon a szexualitás eléggé jelen van-e a kapcsolatunkban. Konkrétabban: eleget szexelünk-e? De mennyi az elég? A tökéletes mennyiség nyilvánvalóan minden egyes egyén és pár esetében más és más, de azért kiderült, hogy vannak irányszámok.

A szex ugyanis egy egészséges és jól működő párkapcsolathoz elengedhetetlen, a szomorú helyzet viszont az, hogy egy idő után, 1-2 gyerekkel a tarsolyban megtalálni az időt és az alkalmat a minőségi szexre nem annyira könnyű.

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány érdekes dolgokat derített ki. Eszerint noha azok párok, amelyek eleget szexeltek, boldogabbnak vallották magukat, összességében nem vallották elégedettebbnek magukat azoknál a pároknál, akik "csak" egyszer szexeltetek hetente.

Vagyis azok, akik heti 3-4 alkalommal élet nemi életet, nem voltak boldogabbak azoknál, akik „csak” egyszer.

Amy Muise, a kandai Dalhousie University kutatója szerint a párokon nagy nyomás van, hogy nemi életet éljenek, ugyanis mindenki tisztában van vele, hogy a szex a hosszútávú kapcsolat fontos része. De heti több alkalmat összehozni bizonyos életszakaszokban nem realisztikus cél, sokkal értelmesebb lenne, ha a heti egy alkalmat célozzák be.

Azoknál a pároknál, akik azon aggódnak, vajon eleget szexelnek-e, nagyobb bajban vannak, mint azok a párok, amelynek tagjai egyáltalán nem fekszenek le egymással. Loewnstein, egy másik kutató szerint ezeknek a pároknak már a heti egy alkalom is nagyszerű eredmény lenne.

Mit tehetnek az olyan párok, amelyek nem éreznek szexuális vágyat a partnerük iránt?

Ők kezdetnek elkezdhetnek több minőségi időt együtt tölteni, és/vagy új környezetben próbálkozhatnak újra megtalálni a szenvedélyt. Kivehetnek egy hotelszobát, vagy más, szokatlan helyet választhatnak, és ez segíthet újra felszítani a tüzet. Ha szexről van szó, az új dolgok bevezetése mindig jó ötlet – tartja Loewenstein.

De ha ezek sem jönnek be, akkor szakértők szerint nem kell megvárni a vágy feltámadását, hanem a tudatos énjüket kell elővenni és egyszerűen bele kell fogni a szexbe. Loewenstein szerint egyes párok meg fognak lepődni, mennyire élvezetes a dolog, ha vége sikerült nekifogni.

És mikorra is időzítsük ezt a heti egy (vagy több) szexet?

Akkorra, amikor a legkevesebb az esély arra, hogy a napi teendők elvonják a figyelmünket. A reggeli szex egyik nagy előnye, hogy a tesztoszteron szint ilyenkor a legmagasabb, ugyanakkor lefekvés előtt szexelni pedig segíthet az alvásban - mondjuk, ha csak ezért fekszünk le a párunkkal, az nem épen a legjobb indok.

Muise szerint sokan az utóbbit választják, de a veszély ilyenkor az, hogy túl fáradtak leszünk a minőségi szexhez. Az ideális időpont megtalálása olyasmi, mondja a szakértő, amit a pároknak maguknak kell megtalálniuk.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.