Az egész bolygó szempontjából fontos, hogyan áll Kína a környezetvédelem és a klímaváltozás kérdéséhez.

A klímavédelmi célok mielőbbi elérésének sürgősségére figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnök a kínai kormányzat végrehajtói testületének vezetőit egy hétfői értekezleten. Azt mondta:

„Kínának nem mások utasítására, hanem saját maga érdekében kell megvalósítania a klímavédelmi célokat”.

Az elnök reagált arra a Kína több részén alkalmazott gyakorlatra, hogy a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos kvóták betartása érdekében a helyi hatóságok egszerűen a termelés ideiglenes felfüggesztését is elrendelhetik.

„A kibocsátás csökkentése nem egyenlő a termelékenység visszafogásával.”

Hszi Csin-ping ehelyett a zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó fejlesztéseket szorgalmazta, kiemelve a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának korlátozását, és a hidrogén, illetve a megújuló energiák fejlesztését. Az egységes stratégia helyett az ország különböző tartományainak a rendelkezésre álló forrásoknak és ipari berendezkedésnek megfelelő klímavédelmi tervet kellene alkalmazniuk. Kína nyugati területei gazdagok megújuló energiaforrásokban, ám az energiafogyasztás túlnyomó része a sűrűn lakott, keleti országrészben történik.

Szénerőmű a 12 milliós Hszian városban (Fotó: Getty Images)

A South China Morning Post című lap által megkérdezett kínai szakértő szerint Hszi kijelentéseivel rávilágított azokra a nehézségekre, amelyekkel Kína a klímavédelmi célok elérésében néz szembe. Jang Fu-csiang, a Peking Egyetem energiatudományi intézetének kutatója úgy fogalmazott: Kína szén-dioxid-kibocsátása egyelőre nem vált el a gazdasági fejlődéstől. Ez akkor történik majd, amikor Kína eléri a kibocsátás csúcsát. Jang becslése szerint

Kína szén-dioxid-kibocsátása tavaly négy százalékkal nőtt

éves összevetésben a nagy energiaigényű iparágak fejlődése, a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállás, valamint a megnövekedett kivitel következtében.

A kínai elnök 2020 szeptemberében, az ENSZ Közgyűlésében jelentette be, hogy Kína 2030-ra kívánja elérni a szén-dioxid-kibocsátás mértékének csúcsát, majd 2060-ra a szénsemlegességet.

(Forrás: South China Morning Post, MTI. A nyitóképen az elnök 2019-ben ünnepli Makaó Kínai Népköztársasághoz visszakerülésének huszadik évfordulóját, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ha egy zeneszámot küldhetnél Sherinának, melyik lenne az?