Ugyanakkor a kutatók nem tudják egyértelműen megmagyarázni az eredményeiket.

A Zürichi Műszaki Egyetem Légkör- és Klímakutató Tudományos Intézete és a Newcastle-i Egyetem kutatói Európa-szerte kihelyezett csapadékmérők adatai elemzése és modellezés révén rájöttek, hogyan lehetne megnövelni a csapadékot Európában (még akkor is, ha tovább melegszik a bolygó):

a mezőgazdasági területek erdősítésével, ami átlagosan 7,6%-kal növelhetné meg a nyári esőket kontinensünkön.

Korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy a klímaváltozás miatt Európa nagy részében csökkenhet az esőzések száma és mértéke a következő években. Az új kutatás készítői arra voltak kíváncsiak, mi történik Európában, ha nagyobb energiát fektetnek a fásításba.

Ahhoz, hogy többet megtudjanak az erdők növekedésének az időjárásra és konkrétan az eső mennyiségére kifejtett hatásáról, történelmi adatokat gyűjtöttek Európa különböző helyszíneiről.

Ezt követően párosították az erdős területeken lévő esőmérők adatait közel azonos tulajdonságokkal bíró mezőgazdasági területekről származó adatokkal. Ezután statisztikai elemzést végeztek, és esőzési modelleket alkottak. Ezek segítségével azt kívánták kideríteni, milyen módon befolyásolható az esőzés, például a mezőgazdasági területek újraerdősítésével.

A kutatók arra jutottak, hogy az erdős területekre több eső hullik, mint a mezőgazdasági területekre. Azt is megfigyelték, hogy az erdővé alakított mezőgazdasági területek mind lokálisan, mind a távolabbi régiókban növelték a csapadék mennyiségét.

Ebből kiindulva a kutatók szerint ha mezőgazdasági területeket Európa-szerte erdősítenének, akkor ez egész kontinensen több eső esne, még akkor is, ha tovább melegszik a bolygó. Számításaik szerint az európai erdők 20%-os növelésére van szükség ezen hatás eléréséhez

A kutatók nem tudják egyértelműen megmagyarázni, miért jut több eső az erdőkre, de úgy vélik, a fáknak a mozgó levegőre kifejtett hatásával lehet ez összefüggésben: lelassítják a légáramlatokat, ezzel több idő jut az eső kialakulására.

Eközben...

(Forrás: PhysOrg.com, BBC, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Nyolc kérdés és válasz a megcsalásról, amit tudni akartál